facebook

Groeten uit … Kaapstad

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Kaapstad
Iris Oude Wesselink, zesdejaars student tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertrok in augustus 2018 naar Kaapstad voor haar buitenlandstage, waar ze tot en met januari dit jaar verbleef. 

Kaapstad wordt ook wel de Moederstad van Zuid-Afrika genoemd. En dat vindt Oude Wesselink niet gek, als je bedenkt wat deze stad allemaal te bieden heeft. “Er is strand, woestijn, jungle, prachtig aangelegde tuinen en natuurlijk die mysterieuze Tafelberg die veel locals elke ochtend op rennen.”

De Groningse studente liep stage bij een mka-chirurg in ziekenhuis Fairfield Medical Suites. Tijd om te acclimatiseren was er niet, haar supervisor wilde direct afspreken in ‘the theater’. Oude Wesselink: “Met grote tegenzin en een erg ongemakkelijk gevoel ging ik op weg naar het door hem opgegeven adres, niet wetende dat ‘the theater’ gewoon de operatiekamer is…”

En zo waren er nog wel eens wat communicatieproblemen. Gelukkig konden ze dan overschakelen naar het Twents – de roots van Oude Wesselink liggen in Twente – dat grote overeenkomsten bleek te hebben met het Zuid-Afrikaans. Het duurde niet lang of de Groningse voelde zich onderdeel van het team. “Ik heb me verbaasd over de vaardigheden van mijn supervisor en de operaties die ik heb gezien”, aldus Oude Wesselink.

De behandelingen varieerden van dentoalveolaire chirurgie tot autotransplantaties, botregeneratie, implantologie, destractie osteogenese, correctie van de weke delen, oncologie, tmj-chirurgie en trauma’s. Zelfs een extensie van de nervus buccalis naar de contralaterale bij een patiënt met een halfzijdige gezichtsverlamming bleef de tandarts in spe niet bespaard.

Oude Wesselink raadt alle studenten aan een buitenlandstage te gaan doen. “Mijn stage heeft ervoor gezorgd dat ik een land en een andere cultuur heb leren kennen, op zowel tandheelkundig als maatschappelijk niveau. Mijn ervaring in Kaapstad doet me nu niet alleen anders kijken naar het zorgsysteem en de tandheelkundige kwaliteit in Nederland, maar ook naar hoe bevoorrecht ik zelf ben.” NT

Ga je ook stagelopen in het buitenland? De KNMT sponsort je graag! Vraag via www.knmt.nl/stagevergoeding een beurs aan.

Tekst: Laura Jansen

Groeten uit

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen