facebook

Groeten uit... Nepal

Profile picture for user 426538
Laura
van
Paesschen
2 minuten
Nepal
Tandheelkundige zorg verlenen in dorpjes in Nepal. Dat was de stage van Janneke Groot en Ester Brouwer, zesdejaars studenten tandheelkunde in Nijmegen. 

Een maand lang werkten ze met tandartsen en andere mondzorgprofessionals in een project van de stichting Netherlands Oral Health Society (NOHS). Die stichting verleent mondzorg in zogeheten Dental Camps in scholen, gezondheidscentra en buurthuizen. 

Onder primitieve omstandigheden, merkte Groot: “Behandelstoelen waren er niet, we gebruikten tuinstoelen. En eigenlijk waren er ook maar twee behandelingen mogelijk: extractie en tandsteen verwijderen. Een klein gelukje: het leverde me een stuk minder behandelkeuze-stress op.” De taalbarrière zorgde soms voor lastige situaties, dus leerden de studentensnel wat handige termen in het lokale dialect: pijn, dichtbijten, opendoen... “Maar in een land dat twaalf talen kent en nog meer verschillende dialecten, werkt dit niet altijd even goed. Gelukkig waren er vaak vriendelijke tolken waardoor toch enigszins met de patiënt kon worden gecommuniceerd.” 

Belangrijk, want het was ook de bedoeling patiënten een poetsinstructie te geven, waarna ze een gratis tandenborstel kregen. “Voor mijn gevoel hebben we met deze instructies echt een verschil gemaakt. Ik hoop dat de patiënten de adviezen ook daadwerkelijk zullen opvolgen”, aldus Groot. De studenten  kijken terug op een mooie en leerzame periode, maar zijn blij weer terug te zijn. “Al was het alleen maar omdat hier vóór een extractie gewoon een röntgenfoto kan worden gemaakt”, aldus Groot, die hoopt dat ze het rustgevende zen-gevoel dat ze uit Nepal meenam nog lang vast kan houden. “Want dan verloopt mijn afstuderen vast minder stressvol!”

Ga je ook stagelopen in het buitenland? De KNMT sponsort je graag! Vraag je beurs aan.

Groeten uit

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen