facebook

Groeten uit... Petrópolis

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Naamloos
Toen ACTA-studenten Maxime Grootings en Jeltje Visser begin vorig jaar hoorden dat ze naar Brazilië af zouden reizen voor hun buitenlandstage, sprongen ze een gat in de lucht. Gewapend met een zak gesponsorde tandenborstels gingen ze in september het avontuur tegemoet.

Naast onderzoek doen was het doel van beide studenten om een steentje bij te dragen aan de verbetering van de mondgezondheid van de kinderen in de stad Petrópolis, ook wel bekend als de Keizerlijke Stad van Brazilië in de staat Rio de Janeiro. De behandelingen waren vaak uitdagend, vond Grootings, omdat ze gecompliceerder waren dan de behandelingen bij kinderen die ze eerder had uitgevoerd in Nederland.

“De dorpelingen hebben het niet breed en er is een groot gebrek aan de juiste tandheelkundige materialen. Waar nodig hebben wij de schoolkinderen behandeld met behulp van ART, UCT en extracties. Die vaardigheden heb ik in deze periode kunnen verbeteren.”

Het benaderen van de kinderen ervoeren beide studenten op een heel andere manier. Dit was niet altijd even makkelijk vanwege de taalbarrière, maar desondanks vonden beiden het een geweldige uitdaging. Na de behandeling kregen de kinderen een ‘preventiepakketje’ mee, met daarin een tandenborstel, tandpasta en een klein presentje. Visser viel op dat bij Brazilianen wel bekend is wat goed is voor het gebit en wat niet, maar men lijkt het niet als iets belangrijks te zien.

“Het suikergebruik is in Brazilië een groot probleem. Ouders staan hun kinderen op het schoolplein op te wachten met een lolly en de kinderen komen al snoepend bij de tandarts. Enorme caviteiten bij kinderen komen gelukkig niet zoveel voor als in Nederland.”

Meest bijzonder vonden Grootings en Visser dat ze zo’n dankbaar werk hebben gedaan. “Als wij deze kinderen geen tandheelkundige hulp hadden geboden, zou niemand het doen. En ondanks dat kinderen tijdens de behandeling een traan lieten uit spanning of angst, zo dankbaar en blij liepen ze de behandelkamer weer uit. Ze zagen echt in dat we hen hielpen in plaats van dat we als ‘de enge tandarts’ werden gezien.”

Tekst: Laura Jansen

Ga je ook stagelopen in het buitenland? De KNMT sponsort je graag! Vraag een beurs aan via: https://www.knmt.nl/ stagevergoeding

Groeten uit

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen