facebook

Groeten uit... Sofia

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Groeten uit
Eigenlijk was Sofia niet de eerste keus van de Nijmeegse zesdejaars studenten David Koers, Suzanne van den Berg en Erik Koop. Concepción in Chili, dat was the place to be voor hun buitenlandstage.

Helaas was in Chili geen ruimte voor buitenlandse studenten en moest er naar een andere plaats worden uitgeweken. Toen kwam de Bulgaarse hoofdstad om de hoek kijken. Al snel werd duidelijk dat de tandheelkundige faculteit van de Meditsinski Universitet een stuk minder modern was dan in Nederland. Koop: “Wanneer ik vroeg of ze ook controles en preventie deden, kreeg ik de vraag wat ik met een controle bedoelde.” Maar wat hij simpelweg niet kon begrijpen was de houding ten opzichte van de patiënt. “Tandartsen hadden geen enkele moeite om iemand zonder tanden de deur uit te sturen. Ook de wens van de patiënt speelt geen enkele rol. De tandarts is de tandarts en weet wat goed is”, aldus de student.

Van den Berg moest wennen aan het feit dat er per practicum maar één paar handschoenen en één mondkapje mochten worden gebruikt. “Dit was heel erg wennen en ik ben dan ook vaak op mijn vingers getikt omdat ik te vaak van bescherming wisselde.” Verder waren er geen regels wat kleding of uiterlijke verzorging betreft. Zo droegen studenten vaak lange mouwen, broeken met scheuren, sieraden en hadden ze lange haren en nagels.

Als keuzevak volgden de studenten Forensic medicine. Dit vak zal hen het meest bijblijven, want ze woonden er namelijk autopsies bij. “De doden waren om het leven gekomen door zelfdoding, een aanrijding of andere ongelukken, bijvoorbeeld met een elektrische zaag. Dit leverde vrij lugubere beelden op. Maar nog erger was de geur, aangezien de lijken niet gefixeerd waren in bijvoorbeeld formaldehyde”, vertelt Koop.

Op tandheelkundig gebied loopt men in Bulgarije enigszins achter. Koop: “Er worden bijvoorbeeld alleen metaal- en metaalporseleinkronen vervaardigd, omdat de manuele arbeid die hiervoor nodig is goedkoop is en CAD-CAM freesmachines te duur zijn. Endo’s worden uitgevoerd met handinstrumenten, omdat roterend instrumentarium door de studenten zelf moet worden aangeschaft.”

De studenten omschrijven hun buitenlandstage als “een verrijking op zowel persoonlijk als tandheelkundig gebied. Het leven en studeren in het buitenland was een erg leuke manier om kennis te maken met een andere cultuur en onze horizon te verbreden, die gepaard ging met veel leuke momenten, herinneringen en nieuwe vrienden.”

Tekst: Laura van Paesschen

Ga je ook stagelopen in het buitenland? De KNMT sponsort je graag! Vraag via www.knmt.nl/stagevergoeding een beurs aan.

 

Groeten uit

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen