facebook

Groeten uit... Stockholm

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Groeten uit2
Voor haar buitenlandstage viel de keuze van Lizzie Hoekstra, master 3-student aan ACTA, op de afdeling Oral Rehabilitation aan de Karolinska Universiteit van Stockholm. Hier liep ze stage van oktober tot en met december 2018. Ze koos voor de Zweedse hoofdstad omdat ze graag ervaring wilde opdoen in het doen van onderzoek, op deze manier wilde ze haar horizon verbreden. Die kans kreeg zie hier.

Hoekstra werd warm onthaald op de Karolinska Universiteit, met onder meer een ‘fika’. Aan deze Zweedse traditie, koffie met een kaneelbroodje, wende de Amsterdamse student heel snel. Ook het doen van onderzoek vond ze in no time interessant. “Mijn onderzoek ging over de verschillende methoden voor het bepalen van de voorkeurskauwzijden en de kauwperformance. Er waren veel middelen om dit te meten, niks was eigenlijk te gek. Ik heb een heel nieuwe kant van onderzoek doen ervaren. Vaak was het echt leuk om te doen.” Een manier was bijvoorbeeld om zelf op verschillende soorten snoep te kauwen. Niet bepaald tandheelkundig verantwoord, maar alles voor de wetenschap!

Hoekstra maakte in Zweden kennis met verschillende culturen, doordat ze samenwerkte met onderzoekers uit de hele wereld. Niet alleen Zweden, ook Japan en Saoedi-Arabië waren vertegenwoordigd. “Doordat we altijd samen lunchten, ontstond er een echt familiegevoel”, vond Hoekstra. Die lunch was trouwens even wennen; in de kantine stonden zo’n dertig magnetrons waarin iedereen een van huis meegenomen maaltijd opwarmde. Ook Hoekstra verruilde haar boterhammen met kaas al snel voor zo’n warme hap.

In de tijd dat ze niet bezig was met haar onderzoek, volgde de student een cursus Zweeds, rende ze een halve marathon, maakte ze stevige wandelingen door de Zweedse natuur en kwamen er familieleden en vrienden uit Nederland op bezoek. “Ik kijk terug op een heel leerzame tijd, waarin ik veel nieuwe vrienden heb gemaakt en ervaring heb opgedaan!”

Ga je ook stagelopen in het buitenland? De KNMT sponsort je graag! Vraag een beurs aan via: https://www.knmt.nl/stagevergoeding.

Tekst: Laura jansen

Groeten uit

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen