facebook

Groeten uit…Kaapverdië

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
1
De buitenlandstage van zesdejaars ACTA-studenten Christel van Uijtert, Jennifer Tang en Daphne Bachet bracht hen van april tot en met juli dit jaar naar de Kaapverdische eilanden. In Espargos, op het eiland Sal, werkten ze  een dag per week in de praktijk van tandarts Augusto.

Ook deden de drie studenten onderzoek op de plaatselijke basisschool en gaven ze poetsles. Omdat Augusto nauwelijks Engels sprak, was het lastig communiceren met hem. Gelukkig bestaat er zoiets als Google Translate, en later tijdens de stage was er iemand die kon vertalen bij het behandelen van de kinderen. Door de taalbarrière ging Van Uijtert meer letten op de lichaamstaal van patiënten. De drie studenten behandelden veel kinderen, bij wie soms moeilijk te onderscheiden was of ze het spannend vonden, of echt pijn hadden, vond Van Uijtert. Wat zij vooral heel opvallend, maar ook erg prettig vond, was dat de patiënten gewoon rustig wachtten. “Niemand vroeg hoe lang het nog zou duren en ook in de stoel waren patiënten extreem geduldig.” Een enorm verschil met de patiënten in Nederland, vindt Van Uijtert: “Daar worden mensen al ongeduldig als de voorgaande patiënt tien minuten uitloopt.”

Behalve behandelen gaven de studenten ook les op de basisschool van Santa Maria. Samen stelden ze een les samen, die enthousiast door de leerlingen en leraren werd ontvangen. Van Uijtert: “De bedoeling was dat de kinderen van klas 3 en 4 iedere dag zouden gaan poetsen en oefenen op school. Dit bleek helaas wat moeilijker dan gedacht… In het nieuwe schooljaar gaan ze nu starten met dagelijks klassikaal poetsen.” De studenten deden ook veel ervaring op met extraheren. “Dat heeft heel goed gewerkt voor mijn zelfvertrouwen”, aldus Van Uijtert. “Het was ook fijn dat we op ons gemak hebben kunnen werken. De patiënten waren ontzettend geduldig. Deze praktijkervaring had ik ergens anders niet zo op kunnen doen. Ik kom terug met meer zelfvertrouwen, zelfstandigheid en bovenal het gevoel dat ik meer klaar ben om als tandarts aan het werk te gaan.”

Tekst: Laura Jansen

Ga je ook stagelopen in het buitenland? De KNMT sponsort je graag! Vraag via knmt.nl/stagevergoeding een beurs aan.
Groeten uit

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen