facebook

Groeten uit…Paramaribo

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Groeten uit
Stage lopen in een tandartspraktijk, op de afdeling kaakchirurgie in het ziekenhuis én langs scholen gaan om voorlichting te geven: de stage van Joost Tiddens, zesdejaars student in Groningen, was enorm gevarieerd.

Van februari tot en met mei was Tiddens in Suriname voor zijn buitenlandstage. Voornaamste doel: zijn horizon verbreden en leren in een nieuwe omgeving te werken met andere middelen, een ander soort patiënten en een andere cultuur. Tiddens kijkt terug op een leuke en vooral leerzame tijd, zowel bij de tandartspraktijk als bij de afdeling kaakchirurgie. “Vanaf dag één heb ik zelf patiënten mogen zien. In het ziekenhuis bestonden mijn werkzaamheden hoofdzakelijk uit verdoven en consulten doen”, aldus Tiddens. Omdat de kaakchirurg waar hij bij werkte de enige van het land is, zag hij veel verschillende patiënten voorbij komen. “Het merendeel van de behandelingen bestaat uit chirurgische verwijdering van (verstands-)kiezen. Terwijl de kaakchirurg de behandelingen uitvoerde, zat ik in de kamer ernaast patiënten voor te bereiden en te verdoven.” Af en toe mocht hij zelf extracties doen. Daarnaast zag hij veel traumata, slijmvliesafwijkingen en tumoren, waardoor zijn diagnostische kennis naar eigen zeggen enorm is toegenomen.

Samen met de tandarts ging Tiddens op een basisschool langs om voorlichting te geven in de vorm van poetsles en om tandenborstels uit te delen. “Ontzettend leuk om te doen, ik geloof dat de kinderen er echt iets van hebben opgestoken.”

Het grootste verschil met Nederland, vond Tiddens, is dat mensen in Suriname pas veel later naar de kaakchirurg gaan, met als gevolg dat bijvoorbeeld tumoren in veel gevallen al in een zeer ver gevorderd stadium zijn. Door de drie maanden in Suriname is Tiddens de Nederlandse zorg meer gaan waarderen. “Ik heb er een open blik door gekregen. Je realiseert je dat we het in Nederland allemaal erg goed geregeld hebben.”

Ga je ook stagelopen in het buitenland? De KNMT sponsort je graag! Vraag een beurs aan via https://www.knmt.nl/stagevergoeding.

Tekst: Laura Jansen

Groeten uit

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen