facebook

Groeten uit…Turijn

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
73524638 389016045308204 7530014952011071488 n
Op 15 februari vertrokken Marith Rouhof en Marjolein de Ruiter, zesdejaars studenten in Nijmegen, met de auto richting Turijn om een verrassend avontuur aan te gaan. Drie maanden liepen ze stage op de afdeling tandheelkunde van de Universiteit van Turijn.

De opleiding is gevestigd op een bijzondere plek, namelijk in de voormalige Fiatfabriek. “De testbaan voor de auto’s is nog altijd aanwezig, op het dak van het gebouw,” vertellen de studenten. “Ook de omgeving is prachtig: Turijn ligt in Piemonte, letterlijk aan de voet van de bergen. Bij heldere lucht konden we de toppen van de Alpen zien.”

Al snel werd het duidelijk dat de procedure en werkwijze van behandelingen in Italië redelijk verschilt ten opzichte van die in Nederland. Rouhof legt uit: “De patiënten melden zich ‘s ochtends, krijgen een nummer en vervolgens wordt er tijdens een consult op basis van de pijnklacht of zorgvraag bekeken naar welke afdeling de patiënt moet worden verwezen. Daar wordt alleen de behandeling van het desbetreffende deelgebied uitgevoerd. Er is per patiënt geen casemanager die het overzicht over de problemen en behandelingen houdt. Ook is er niet altijd digitale dossiervoering en is de tandheelkundige historie van patiënten soms onbekend. Maar het grootste verschil is nog wel dat er zonder langetermijnbeleid of zorgplan wordt gewerkt.”

Tijdens hun stage draaiden de studenten op verschillende afdelingen mee. “Vooral de afdeling orale pathologie was ontzettend leerzaam. Orale slijmvliesafwijkingen die we tijdens onze studie theoretisch hebben geleerd, maar door de lage prevalentie klinisch nauwelijks voorbij hebben zien komen, hebben we nu op de kliniek in Turijn wel teruggezien. Op de afdeling worden intakes, controles, behandelingen en wanneer nodig biopten uitgevoerd”, vertelt De Ruiter.

De Nijmeegse studenten kijken terug op een ontzettend mooie ervaring die ze voor geen goud hadden willen missen. “We zijn zeker van plan om terug te gaan zodat we onze Italiaanse vrienden nog eens kunnen opzoeken. De eerste reünie staat al gepland in Amsterdam. We kunnen een  buitenlandstage iedereen aanbevelen, het is een toevoeging aan je studententijd!” NT

Tekst: Laura van Paesschen

Ga je ook stagelopen in het buitenland? De KNMT sponsort je graag! Vraag via www.knmt.nl/stagevergoeding een beurs aan.

Groeten uit

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen