facebook

Hulp aan vluchtelingen

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Oghz
Oorlog, natuurgeweld, economische omstandigheden, hongersnood, een totalitair regime. Omstandigheden waardoor wereldwijd mensen besluiten huis en haard achter zich te laten om elders een veilige en betere toekomst te zoeken. Vaak ongeacht de risico’s die met hun vlucht gepaard gaan, soms ook in de wetenschap dat ze elders niet of nauwelijks gewenst zijn.

Nederland is één van de landen die vluchtelingen van oudsher een veilige plek biedt. Een willekeurige greep uit de, pak ‘m beet, laatste tien decennia: Belgen die tijdens de Eerste Wereldoorlog het geweld in hun land ontvluchten, Hongaren in de jaren vijftig, Duitse Joden in de jaren dertig, ingezetenen van het voormalig Joegoslavië, Afrikanen, Syriërs en, op de foto uit de jaren zeventig, Vietnamese bootvluchtelingen.

Die ontvluchten vanaf halverwege de jaren zeventig in gammele bootjes hun vaderland. Het zijn vooral Zuid-Vietnamezen, die op de loop gaan voor de communisten uit het Noorden die in 1975 de Vietnamoorlog in hun voordeel hebben beslecht. Tienduizenden vluchtelingen verdrinken, anderen hebben het geluk buiten Vietnam aan land te komen of door een schip te worden opgepikt. Vele landen nemen Vietnamese bootvluchtelingen op. Van de naar schatting 800.000 komen er 16.000 in Nederland terecht.

Het kind op haar schoot kijkt nieuwsgierig mee

En dan? Er moet besloten worden welke vluchtelingen definitief asiel krijgen, er moet voor huisvesting worden gezorgd, voor medische zorg en voor mondzorg. Dat laatste is nog even lastig. Want wie verleent die zorg en welke verrichtingen doe je als tandarts bij een vluchteling van wie niet zeker is dat deze in Nederland blijft? Inmiddels is de standaard dat de zorg beperkt blijft tot noodhulp, maar was dat toen ook al zo?

De vrouw op de foto heeft van dit alles geen weet. Met een enigszins angstige blik ondergaat ze de inspectie van haar mond en gebit. Het kind op haar schoot kijkt nieuwsgierig toe.

Beeld: Robert de Hartogh / NFA coll. Nederlands Fotomuseum

asielzoekers
vluchtelingen

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen