facebook

Irene Koelewijn-Blotenburg: "Ik werk graag in teamverband"

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
Blotenburg
32 elementen, 32 vragen. De geïnterviewde pikt er blind zeven vragen uit en beantwoordt die naar beste eer en geweten. Irene Koelewijn-Blotenburg (26), werkzaam bij Dental Clinics in Harderwijk, maakte de volgende keuzes.

6 Waar kunnen we u ’s nachts voor wakker maken?

“Voor een bak Cookie Dough ijs! Dat is natuurlijk niet tandartswaardig, maar wel ontzettend lekker. Gemiddeld één keer per maand werk ik zo’n hele bak weg, maar niet midden in de nacht, hoor. Ik probeer me wel een beetje in te houden. Niet zo zeer met het oog op mijn gebit, want ik denk dat een gezonde mond alles met mate kan hebben. Het gaat me eerlijk gezegd eerder om mijn lijn, straks krijg ik geen broek meer dicht!”

26 Ooit wel eens patiënt verliefd op u geworden?

“Niet dat ik weet. En omgekeerd ook niet, hoewel er soms wel knappe mannen in mijn stoel zitten, hoor. Een beetje flirten mag best, zolang het maar bij een kwinkslag blijft. Als een patiënt na de behandeling stralend zegt: ”Ik heb nu een mooie mond, nu nog een mooie vrouw!” wijs ik lachend op mijn naamplaatje. Daar staat sinds eind augustus een dubbele naam op.”

13 Tegen welke behandeling ziet u het meest op?

“Lastige vraag. Maar ik denk toch een endo in de zes of zeven in de bovenkaak met een vierde kanaal. Dat is een pittige behandeling. Je wilt een goed resultaat, maar door de ligging van het element zit je krommer, zie je het element moeilijker en is het lastiger met de vijltjes te werken. Het fijne handwerk wordt dan echt priegelwerk. Een hele uitdaging.”

31 Hoe ziet uw tandartsleven er over tien jaar uit?

“Ik denk dan nog steeds als algemeen practicus te werken, misschien in een maatschap of als tandarts-directeur in een kliniek. De behandelingen zullen niet zoveel veranderen; we zullen ook vast nog steeds met composiet vullen. De technieken daarentegen zullen ongetwijfeld innovatiever zijn. Meer digitaal werken en met scans en CAD/CAM. Overigens zullen we absoluut meer aandacht moeten hebben voor de mondzorg van ouderen. De vergrijzing neemt immers in rap tempo toe en meer ouderen dan ooit hebben nog steeds hun eigen tanden.

17 Werken in een team of juist als solist?

“Ik werk graag in teamverband. Ook al heeft iedere tandarts bij ons zijn eigen specialisatie, het is altijd fijn om te kunnen overleggen. We lopen regelmatig spontaan bij elkaar binnen of bespreken aan het eind van de dag interessante zaken. We leggen elkaar bijvoorbeeld een praktijkcasus voor en zijn benieuwd hoe een ander dat zou hebben aangepakt. Dat is heel leerzaam. En natuurlijk is werken in een team dan ook gezellig.”

18 Wat als iemand een noodzakelijke behandeling echt niet kan betalen?

“Ik heb het nog niet meegemaakt, maar dat lijkt me een moeilijke kwestie. Er kan altijd wel iets extra’s worden gedaan, zeker. Maar helemaal kosteloos behandelen, dat gaat niet. Het belangrijkste is gefaseerd te werk te gaan: beginnen met het strikt noodzakelijke. Het zal daarna aankomen op puzzelen en rekenen, maar vooral op motiveren om beter zorg te dragen voor het gebit. Maar bijvoorbeeld ook om een aanvullende verzekering te nemen of gebruik te maken van een betalingsregeling.”

3 Wat is het leukste aan uw vak?

“Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken. Als kind was ik altijd al aan het knutselen en frutselen. Ik wilde kapster worden of schoonheidsspecialiste, lekker creatief bezig zijn met mensen. Toen ik op mijn zeventiende regelmatig in de tandartsstoel belandde, was ik om. De tandarts liet me met alles meekijken, ik vond het reuze interessant allemaal. Het was ook knutselen en frutselen, maar dan op een hoger niveau.”

Tekst: Anita Zijlstra; Beeld: Rob ter Bekke

32 elementen (NT)

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen