facebook

Jack Plooij: 'Het werk sprak me gelijk aan’

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Coverinterview
Hij geniet landelijke bekendheid als verslaggever bij de Formule 1, maar van kleins af aan wilde Jack Plooij maar één ding worden: tandarts: "Ik geef mensen iets wat ze graag willen en waar ze al jaren mee bezig zijn."

Altijd al tandarts willen worden?

“Ja! Al vanaf mijn negende. Ik had als kind een heel leuke tandarts, een Indonesische man, die alles uitlegde wat hij deed. Dat werk sprak me gelijk aan. Toen ik eenmaal tandheelkunde studeerde, wilde ik nog verder als mka-chirurg, maar toen ik me daar een beetje in ging verdiepen, ben ik daar toch weer van terug gekomen.”

Wat is leuk?

“Dat ik mensen iets geef wat ze graag willen en waar ze al jaren mee bezig zijn. Of het nou een kroon is, een endo, een element wat al jarenlang niet goed is of een prothese die iemand verdrietig maakt. Dan ben ik een soort tovenaar die ze weer gelukkig kan maken. Als ik een patiënt met een prothese een vaste constructie heb gegeven en hij stapt uit de stoel, dan geef ik hem een groene appel. ‘Die kan ik niet eten’, is de reactie dan. ‘Echt wel’, zeg ik. Als hij dan een hap neemt, is hij verbaasd dat dat inderdaad lukt. Dat moment, dat iemand helemaal happy de deur uit gaat, daar doe ik het allemaal voor.”

Hoe combineert u uw werk als Formule 1 verslaggever met dat in de tandartspraktijk?

“Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik mijn agenda aan mijn opdrachtgever mag aanbieden. De races voor de Formule 1 zijn ver van te voren bekend, dus kan ik de dagen dat ik beschikbaar ben voor implantologie ruim op tijd doorgeven. Zo weet ik nu al wanneer ik in december 2020 vrij ben.”

Waarom KNMT-lid?

“Ik werd ooit lid omdat ik mijn belangen behartigd wilde hebben. Daarbij vind ik het niet belangrijk of ik het ergens mee eens ben of niet, het is een democratisch proces. Ik zit in de Ledenraad en de Communicatieadviesraad van de KNMT om zelf iets te kunnen doen en mijn mening te geven. De KNMT zou wat mij betreft meer aan imagoverbetering van de Nederlandse tandarts moeten doen. Dat begint bij betere communicatie. Daar zijn al grote stappen in gemaakt, nu is het tijd voor een plan van aanpak.”

Waar hebt u spijt van?

“Iemand haalde mij ooit binnen onder valse voorwendselen. Dat had ik nooit moeten doen, ik had me daar van te voren beter in moeten verdiepen.”

Tevreden over het eigen gebit?

“Jazeker! Ik heb nog geen implantaten, heb al mijn elementen nog, waarvan er één een endo heeft gehad. Ik ben er best trots op, al staat het een beetje scheef. Overal heb ik stokers liggen en ik geef ze ook aan Formule 1-coureurs. Dan heb ik net iemand geïnterviewd en zeg daarna: ‘Hier, je moet even je tanden schoonmaken.’”

Tekst: Laura van Paesschen // Beeld: Rob ter Bekke

Coverinterview (NT)

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen