facebook

KIMO stelt richtlijnen ‘Antitrombotica’ en ‘Wortelcariës bij ouderen’ beschikbaar

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Richtlijn
Half december heeft KIMO twee nieuwe klinische praktijkrichtlijnen gepubliceerd: ‘Bloedige ingrepen in de mondzorg, bij patiënten die antitrombotica gebruiken’ en ‘Wortelcariës bij (kwetsbare en zorgafhankelijke) ouderen’.

Beide richtlijnen zijn bedoeld voor tandartsen, tandartsspecialisten en mondhygiënisten, maar ook andere (mond)zorgverleners kunnen er hun voordeel mee doen. De richtlijn ‘Wortelcariës bij ouderen’ is daarbij ook nog eens interessant voor personen die anderszins betrokken zijn bij de zorg voor (kwetsbare en zorgafhankelijke) ouderen

Attenter worden op de problematiek van wortelcariës

De bedoeling van de richtlijn ‘Wortelcariës bij ouderen’ is dat behandelaars attenter worden op de problematiek van wortelcariës (ook wel cervicale cariës genoemd) bij ouderen. Zij moeten hun oudere patiënten niet uit het oog verliezen en tijdig preventieve maatregelen treffen als het risico op wortelcariës toeneemt.

De juiste behandeling toepassen

Bovendien kunnen zij met de richtlijn de juiste behandeling toepassen als onverhoopt toch wortelcariës is ontstaan. De Richtlijn Ontwikkel Commissie (ROC) stond onder voorzitterschap van Cees de Baat, emeritus hoogleraar Geriatrische Tandheelkunde (Radboud UMC).

Alle soorten bloedige ingrepen

In de nieuwe richtlijn ‘Antitrombotica’ zijn alle soorten bloedige ingrepen in de mondzorg benoemd en speelt de klinische inschatting van mondzorgverlener een belangrijke rol. Het is voor mondzorgverleners belangrijk te weten dat de richtlijn behoorlijk is veranderd.

Nieuwe antitrombotica zoals de DOAC’s

Twee punten zijn de directe aanleiding geweest voor de ontwikkeling van deze richtlijn. Een eerdere richtlijn voor antistolling in de mondzorg (ACTA, 2012) voldeed niet meer aan de huidige praktijk, vanwege het gebruik van nieuwe antitrombotica zoals de DOAC’s. Daarnaast waren er in de ACTA-richtlijn omissies geïdentificeerd waarvoor geen oplossingen aanwezig waren.

Synchroniseren landelijke multidisciplinaire richtlijn

Tevens biedt de nieuwe richtlijn de mogelijkheid om te synchroniseren met de herziening van de landelijke multidisciplinaire richtlijn Antitrombotisch beleid voor huisartsen en medisch specialisten (in herziening) en de Landelijke Standaard Keten Antistolling (in ontwikkeling). De Richtlijn Ontwikkel Commissie (ROC) stond onder voorzitterschap van Fred Rozema, hoogleraar Orale Geneeskunde (ACTA).

Uitgevoerd volgens de hoogst mogelijke wetenschappelijke standaarden

Beide richtlijnen voldoen aan de eisen van evidence based richtlijnontwikkeling (EBRO). Dit betekent dat het onderzoek is uitgevoerd volgens de hoogst mogelijke wetenschappelijke standaarden. De richtlijn is van commentaar voorzien door de betrokken wetenschappelijke- en beroepsverenigingen en door overige aan de mondzorg voor jeugdigen gelieerde organisaties. De richtlijn is goedgekeurd door de Richtlijn Autorisatie Raad (RAR) van het KIMO.

Naar de richtlijn Wortelcariës bij (kwetsbare en zorgafhankelijke) ouderen

Naar de richtlijn Bloedige ingrepen in de mondzorg, bij patiënten die antitrombotica gebruiken

 

richtlijnen

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen