facebook

Kleine Ondernemersregeling BTW verandert per 2020

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
2 minuten
Kleine man
De Kleine Ondernemersregeling (KOR) in de BTW wordt per 1 januari 2020 geheel vernieuwd. Er komt een vrijstelling van BTW tot een omzet van 20.000 euro. Dit vervangt de huidige kortingsregeling op de af te dragen BTW.

Wel of niet BTW afdragen als tandarts

Voor de mondzorg geldt in het algemeen de medische vrijstelling voor BTW, aangezien het gaat om prestaties gericht op de gezondheidkundige verzorging van de mens. Een tandarts(-specialist) hoeft daarom voor zijn reguliere werk geen BTW in rekening te brengen aan zijn patiënten.

De medische-vrijstelling is voor 2 soorten zaken niet geldig: omzet uit diensten waarbij expertise van de tandarts nodig is, maar waarbij geen patiënt wordt behandeld (bijvoorbeeld een schaderaming na trauma) of voor omzet uit verkoop van producten.

Ook wenstandheelkunde kan belast zijn met BTW. Daarbij is de vraag of sprake is van een handeling die de gezondheid van de patiënt dient. Volgens een uitspraak van het Gerechtshof valt bijvoorbeeld cosmetisch bleken niet onder de medische vrijstelling.

Aanmelden voor Kleine Ondernemersregeling via Belastingdienst tot 20 november 2019

Verwacht u als tandarts dat de met BTW te belasten omzet ten hoogste 20.000 euro gaat bedragen, dan kunt u kiezen voor de vrijstelling van de nieuwe Kleine Ondernemersregeling. Dan betekent dit dat u geen BTW-aangifte hoeft te doen en geen BTW in rekening brengt. Ook kunt u geen betaalde BTW verrekenen. U moet echter nog wel de omzet apart administreren.

Als u gebruik wilt maken de Kleine Ondernemersregeling, dan moet u zich hiervoor aanmelden bij de Belastingdienst. Dit kan van 1 juni tot 20 november 2019. Overigens is de regeling ook toegankelijk voor rechtspersonen als BV’s en stichtingen.

Vraag uw accountant of belastingadviseur wat voor uw situatie het beste is

Heeft u hierover vragen, stel ze dan aan uw accountant of belastingadviseur of aan Harry Korver via h.korver@knmt.nl

Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW)
praktijkhouders
praktijkzaken
zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers)

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen