facebook

KNMT: energiedrankjes ook not done voor gebit van jongeren

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Cover2
Van de ruim 1,2 miljoen Nederlandse jongeren tussen de 13 en 18 jaar drinkt 1 tot 2 procent regelmatig drie of meer blikjes energiedrank per dag. Deze dranken bevatten cafeïne, taurine en D-glucuronolacton.

Hartkloppingen en duizeligheid bij drinken teveel energydrinks

Wie te veel van deze stoffen binnenkrijgt, kan daarvan klachten als hartkloppingen en duizeligheid ondervinden. Dat blijkt uit onderzoek dat het RIVM deed in opdracht van het ministerie van VWS.

Rampzalige uitwerking op het gebit

In zijn onderzoek heeft het RIVM het gebit buiten beschouwing gelaten. De KNMT en individuele tandartsen waarschuwen al jaren voor energiedrankjes. Juist op het pubergebit kunnen deze een rampzalige uitwerking hebben, en pubers zijn precies de groep die deze drankjes relatief veel drinken. 

Zuren veroorzaken ernstige erosie: tandglazuur lost op en verdwijnt

De schadelijke gevolgen komen niet alleen door de suikers in de drankjes, maar ook door de zuren, die ernstige gebitserosie kunnen veroorzaken. Deze waarschuwing geldt overigens niet alleen voor energiedrankjes maar voor alle suiker- en zuurhoudende frisdranken, zoals cola en ijsthee.

Wees alert op overmatig gebruik en geef het niet aan kinderen onder de 13 jaar

In een reactie op het RIVM-onderzoek vraagt staatssecretaris Paul Blokhuis artsen alert te zijn op overmatig gebruik en voorlichting te geven aan de doelgroep. Ook moet het advies van het Voedingscentrum meer onder de aandacht komen. Dat advies is: voor kinderen onder de 13 geen energiedrank en vanaf 13 liever niet en anders maximaal 1 blikje per dag.

Stoppen met de verkoop goed initiatief dat meer navolging mag krijgen

Aldi en Lidl kondigden deze week aan dat ze stoppen met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren tot 14 jaar. Dat vindt Blokhuis een goed initiatief. Hij praat nog met organisaties over een algemener 'restrictief verkoopbeleid' en hoopt in oktober met zijn Nationaal Preventieakkoord te komen.

Dit en vorig jaar schreef het NT al uitgebreid over de gevaren van energiedrankjes. U leest de artikelen hier en hier.

Lees het RIVM-onderzoek

jeugdigen

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen