KNMT reageert in NRC op ‘heroïsche tandarts’

26 februari 2018

NRC heeft afgelopen zaterdag reacties gepubliceerd op haar een week eerder verschenen artikel ‘Weg met de heroïsche tandarts’. Ook de KNMT komt daarin met een weerwoord op het initiële artikel, waarin onbekommerd verschillende zaken door elkaar werden geklutst en waarin de tandarts door het slijk werd gehaald.

In het artikel uit de krant van 17 februari werd betoogd dat kinderen meer en vroeger naar de tandarts moeten gaan, en dat gaatjes vaker zonder boor gevuld zouden moeten worden. Met die boodschap is niets mis. Maar waarom moest de tandarts het zo ontgelden?

Het is een gotspe om hen ervan te beschuldigen dat ze preventie laten liggen. Juist in de mondzorg zijn de afgelopen decennia spectaculaire stappen gemaakt op dat gebied: in de jaren 60 behoorden de Nederlandse gebitten tot de slechtste van Europa. En vanaf eind jaren 80 tot de beste.

Hoe dat kwam? Door preventieve actie: we deden aan collectieve voorlichting, er kwamen preventieve controles en later ook poetsinstructies bij de tandarts. Ook boren we tegenwoordig heel wat minder snel dan voorheen maar kiezen we voor alternatieven. Resultaat: de Nederlandse gebitten worden gemiddeld nog altijd beter.

Dit succes is echter niet alleen aan de tandarts (en niet te vergeten zijn team!) te danken. Het mondzorgteam kan een hoop bereiken maar zonder hulp van de overheid, de consultatiebureaus, zorgverzekeraars en huisartsen gaat het niet. Wij bereiken gewoon niet alle kinderen; een op de vijf van hen komt niet op controle maar pas als het misgaat.

Laten we daar wat aan doen. In plaats van de tandarts onderuit te schoffelen richten we ons liever samen op de vele succesvolle preventieve initiatieven die tandartsen, mondhygiënisten en preventie-assistenten samen met anderen nemen, en bouwen we die uit. Zodat we nóg meer gaatjes voorkomen.

Lees ook: Trammelant in tandartsland (NRC, 24 februari 2018)

Total votes: 58
Lees meer over: verenigingszaken

1 reactie op KNMT reageert in NRC op ‘heroïsche tandarts’