facebook

KNMT steunt historische stap op weg naar Rookvrije Generatie

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Rookvrij
De Alliantie Nederland Rookvrij, en daarmee de KNMT die daarin participeert, is blij met de plannen voor tabaksontmoediging in het Nationaal Preventieakkoord 2019.

De KNMT heeft zich al geruime tijd geleden aangesloten bij de initiatieven die verschillende organisaties – waaronder de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds – gezamenlijk ondernemen in de strijd tegen het roken. De Alliantie Nederland Rookvrij is één van die initiatieven.

Roken veroorzaakt 75 procent van de gevallen van mond- en keelkanker

Tandartsen zien dagelijks bij rokende patiënten de nare gevolgen van tabak. Roken leidt tot ernstige tandvleesontstekingen, het verlies van tanden en is verantwoordelijk voor 75 procent van de gevallen van mond- en keelkanker.

Rookvrije Generatie dichterbij

Het akkoord tussen overheid en maatschappelijke partners bevat afspraken die de zogenaamde Rookvrije Generatie dichterbij brengen. Dit gebeurt enerzijds door maatregelen en activiteiten die roken minder aantrekkelijk en zichtbaar maken, en anderzijds door verbeterde hulp bij het stoppen met roken.

Meer hulp bij stoppen met roken

Concreet gaat het dan om rookvrije omgevingen waar kinderen komen – van rookvrije zwangerschap tot rookvrije sportvelden, schoolpleinen en speelplekken - beperkingen van marketing en verkoop van tabak, een verhoogde prijs van tabak, meer hulp bij het stoppen met roken en doorlopende bewustwordings- en stopcampagnes.

0 procent rokende kinderen

De maatregelen moeten ertoe leiden dat in 2020 minder dan 20 procent van de volwassenen rookt. Bovendien beginnen minder dan 40 kinderen dagelijks met roken en daalt het aantal rokende zwangere vrouwen naar minder dan 5 procent. In 2040 is er dan een Rookvrije Generatie. Dan rookt 0 procent van de kinderen jonger dan 18 jaar, 0 procent van de zwangere vrouwen en minder dan 5 procent van de volwassenen.

Breed gedragen akkoord

Volgens de Alliantie Nederland Rookvrij is nu een historische stap gezet naar een generatie kinderen die opgroeit zonder de schadelijke effecten van tabak. De Alliantie heeft er dan ook vertrouwen in dat ook de Tweede Kamer het breed gedragen akkoord omarmt.

Nationaal Preventieakkoord

Ook tandartsen kunnen hulp bieden bij het stoppen met roken.

roken

Recent nieuws