facebook

KNMT steunt pleidooi voor uniformiteit vergoeding tandheelkunde kankerpatiënten

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
2 minuten
Radar
Het pleidooi van het Centraal Overleg Bijzondere Tandheelkunde (Cobijt) voor meer uniformiteit in de vergoeding bijzondere tandheelkunde voor oncologiepatiënten wordt gesteund door de KNMT. Cobijt deed haar pleidooi in de TV-uitzending van het consumentenprogramma Radar op maandag 24 september.

Mond- of gebitsproblemen bij tweederde van de kankerpatiënten

Uit een peiling van de Nederlandse federatie voor Kankerpatiënten (NFK) blijkt dat ruim tweederde van de kankerpatiënten mond- of gebitsproblemen ervaart. Dit wordt vermoedelijk veroorzaakt door de behandeling tegen kanker, waardoor de speekselproductie terugloopt. Bijna 80 procent van hen heeft daardoor een vaak kostbare tandheelkundige behandeling ondergaan.

Behandeling maar voor klein deel van de patiënten vergoed

In slechts 6 procent van de gevallen werd dit vergoed vanuit het potje bijzondere tandheelkunde uit de basisverzekering. Het is gebleken dat zorgverzekeraars erg verschillend omgaan met deze groep patiënten. Waar de ene patiënt wel een vergoeding krijgt, kan de ander op niets rekenen.

Duidelijk toetsingskader gewenst vanuit bijzondere tandheelkunde om aanvragen en vergoeding beter te regelen

Cobijt constateert eveneens dat zorgverzekeraars uiteenlopend reageren op aanvragen vanuit de bijzondere tandheelkunde voor oncologiepatiënten. Cobijt-voorzitter Rick van der Pas probeert al langer in overleg met zorgverzekeraars tot meer uniforme afspraken te komen over wie aanspraak kan maken op een vergoeding. Volgens Van der Pas is het van belang dat er zoveel mogelijk gelijke toegang is tot de bijzondere tandheelkunde, zodat zorgverleners patiënten goed kunnen informeren over de kosten en vergoeding van een behandeling. Wat hem betreft moet er een duidelijk toetsingskader komen. De KNMT bespreekt dit opnieuw met Zorginstituut Nederland en het College van Adviserend Tandartsen van de gezamenlijke zorgverzekeraars.

Brief Zorginstituut Nederland met nader informatie over de aanspraak

Naar aanleiding van de signalen uit het veld heeft Zorginstituut Nederland op 24 september de KNMT, ANT, NVM en Zorgverzekeraars Nederland een brief gestuurd met nadere informatie over de aanspraak op tandheelkundige hulp uit de zorgverzekering bij medisch gecompromitteerde patiënten en patiënten met een niet tandheelkundige lichamelijke of geestelijke aandoening.

Zelfde probleem bij patiënten met Syndroom van Sjögren

Ook patiënten met het syndroom van Sjögren – dat leidt tot een extreem droge mond – worden geconfronteerd met onduidelijkheid rondom de vergoeding vanuit de bijzondere tandheelkunde.

SP-kamerlid gaat minister vragen stellen over ongelijke behandeling

Dat de ene patiënt wel en de ander geen vergoeding krijgt, is volgens SP-kamerlid Maarten Hijink beschamend. Hij liet in de Radar-uitzending weten hierover vragen te gaan stellen aan de verantwoordelijk minister, die volgens hem de bevoegdheid heeft om dit goed te regelen.

TV-uitzending Radar 24 september over vergoeding bijzondere tandheelkunde

bijzondere tandheelkunde
vergoedingen

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen