facebook

KNMT steunt volgende stap in zaak tegen tabaksindustrie

Profile picture for user h.scholten@knmt.nl
Hans
Scholten
1 minuut
2018-02-22 persco tabaksindustrie
De KNMT en het KNMT Fonds Mondgezondheid zijn teleurgesteld dat de Openbaar Ministerie afziet van een strafzaak tegen de tabaksindustrie. Beide organisaties blijven namens de tandartsen de zaak steunen nu advocaat Bénédicte Ficq naar het gerechtshof in Den Haag stapt om alsnog vervolging af te dwingen.

Foto: advocaat Bénédicte Ficq op de persconferentie nadat het OM bekendmaakte niet over te gaan tot vervolging van de tabaksindustrie

‘De steun in de maatschappij voor deze zaak is zó breed dat deze beweging niet meer te stoppen is’, zegt KNMT-voorzitter Wolter Brands. ‘Nederland accepteert niet langer dat de tabaksindustrie kinderen verleidt tot een zo verslavend, ongezond product. Iets waarvan we als tandartsen dagelijks de nare gevolgen in de praktijk zien.’ Roken leidt tot ernstige tandvleesontstekingen, het verlies van tanden en is samen met alcohol verantwoordelijk voor 75% van de gevallen van mond- en keelkanker.

De zaak tegen de tabaksindustrie ging van start met de aangifte die advocaat Bénédicte Ficq namens longkankerpatiënt Anne Marie van Veen in 2016 deed tegen de tabaksindustrie. Het gaat om aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten in Nederland. Ze worden beschuldigd van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Onder andere kinderartsen, huisartsen, tandartsen en ziekenhuizen sloten zich de afgelopen weken bij de aangifte aan.

roken

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen