KNMT steunt volgende stap in zaak tegen tabaksindustrie

22 februari 2018
Persconferentie aangifte tabaksindustrie

De KNMT en het KNMT Fonds Mondgezondheid zijn teleurgesteld dat de Openbaar Ministerie afziet van een strafzaak tegen de tabaksindustrie. Beide organisaties blijven namens de tandartsen de zaak steunen nu advocaat Bénédicte Ficq naar het gerechtshof in Den Haag stapt om alsnog vervolging af te dwingen.

Foto: advocaat Bénédicte Ficq op de persconferentie nadat het OM bekendmaakte niet over te gaan tot vervolging van de tabaksindustrie

‘De steun in de maatschappij voor deze zaak is zó breed dat deze beweging niet meer te stoppen is’, zegt KNMT-voorzitter Wolter Brands. ‘Nederland accepteert niet langer dat de tabaksindustrie kinderen verleidt tot een zo verslavend, ongezond product. Iets waarvan we als tandartsen dagelijks de nare gevolgen in de praktijk zien.’ Roken leidt tot ernstige tandvleesontstekingen, het verlies van tanden en is samen met alcohol verantwoordelijk voor 75% van de gevallen van mond- en keelkanker.

De zaak tegen de tabaksindustrie ging van start met de aangifte die advocaat Bénédicte Ficq namens longkankerpatiënt Anne Marie van Veen in 2016 deed tegen de tabaksindustrie. Het gaat om aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten in Nederland. Ze worden beschuldigd van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Onder andere kinderartsen, huisartsen, tandartsen en ziekenhuizen sloten zich de afgelopen weken bij de aangifte aan.

Total votes: 53
Lees meer over: roken

0 reacties op KNMT steunt volgende stap in zaak tegen tabaksindustrie