facebook

KNMT uit zorgen over afbreuk beroepsgeheim door nieuwe fraudewet

Profile picture for user Mariska de Beijer
Mariska
de
Beijer
1 minuut
Fraude
‘Het is zorgelijk dat het nieuwe conceptwetsvoorstel om zorgfraude aan te pakken een wettelijke plicht creëert tot het doorbreken van het beroepsgeheim.’ Zo heeft de KNMT gereageerd op de internetconsultatie rondom het wetsvoorstel Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg.

De nieuwe wet maakt het mogelijk dat gemeenten, Wlz-uitvoerders en zorgverzekeraars in een ‘Waarschuwingsregister Zorg’ gegevens uitwisselen over fraudeurs in de zorg. Daarnaast kunnen eerder genoemde partijen, maar ook toezichthouders, inspectie- en opsporingsdiensten, signalen van fraude delen met én ontvangen van het Informatieknooppunt Zorgfraude. Door het conceptwetsvoorstel kunnen hierbij ook vertrouwelijk verkregen patiëntgegevens worden uitgewisseld.

Bestrijden van fraude weegt zwaarder dan beroepsgeheim?

De KNMT zet zich in om het aantal signalen van mogelijke zorgfraude in de mondzorg terug te dringen, maar vindt dat uit het wetsvoorstel onvoldoende volgt waarom het bestrijden van fraude zwaarder weegt dan het medisch beroepsgeheim. Ook maakt zij zich zorgen dat patiënten niet meer in vertrouwen het gesprek met hun tandarts durven aan te gaan als er nieuwe wettelijke verplichtingen worden gecreëerd om het beroepsgeheim te doorbreken. 

Onvoldoende mogelijkheden voor bezwaar en rehabilitatie

In het conceptwetvoorstel is het nu onvoldoende duidelijk hoe tandartsen zich kunnen verweren als zij ten onrechte in het Waarschuwingsregister Zorg zijn opgenomen, of als er ten onrechte signalen over hen zijn verstrekt door het Informatieknooppunt Zorgfraude. De KNMT vraagt dan ook meer aandacht voor de mogelijkheid van bezwaar en rehabilitatie.

Lees de hele reactie op het wetsvoorstel

belangenbehartiging
fraudeonderzoeken
privacy

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen