facebook

KNMT vraagt aandacht voor Meldcode Kindermishandeling

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
2 minuten
Meldcode
In de week tegen kindermishandeling – van 19 tot en met 25 november – vraagt de KNMT tandartsen aandacht te besteden aan de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld. Slechts tien procent van de tandartsen heeft wel eens gebruik gemaakt van de meldcode, is gebleken uit visitaties bij zo’n duizend tandartspraktijken.

Tandarts zou vaker signalen moeten opvangen

Kijkend naar de mate waarin kindermishandeling en huiselijk geweld jaarlijks voorkomt - zo’n 119.000 gevallen van kindermishandeling en 200.000 gevallen van huiselijk geweld - zouden tandartsen vaker signalen van kindermishandeling moeten opvangen. Volgens orthodontist Wilma van Beers, lid van de KNMT-werkgroep Kindermishandeling, zouden  tandartsen en orthodontisten signalen van geweld en mishandeling moeten kunnen herkennen, omdat zij patiënten op regelmatige basis zien.

 

 

Nieuw afwegingskader meldcode

Tandartsen zijn bij signalen van mishandeling en geweld verplicht gebruik te maken van de meldcode, hoewel een melding doen niet altijd verplicht is. Per 2 juli is de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld uitgebreid met een afwegingskader.  Dit afwegingskader helpt tandartsen met het maken van een beslissing om wel of niet te melden. Het gebruik van dit afwegingskader is per 1 januari 2019 verplicht, maar kan nu al worden gebruikt.

IQual themaprogramma

Ook besteedt de KNMT dit najaar via IQual aandacht aan het onderwerp in het themaprogramma Kindermishandeling en Huiselijk geweld. Het IQual-themapakket is beschikbaar voor IQual-deelnemers. Hiermee kunnen zij een Meldcode-protocol voor hun eigen praktijk maken. Voor één van de moeilijkste onderdelen van de Meldcode, het gesprek met de patiënt, krijgen IQual-deelnemers extra handvatten en zij kunnen het gesprek oefenen met hun groep. 

meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen