Maaike Schumer: “Zowel zakelijk als privé kan ik moeilijk ‘nee’ zeggen"

17 juni 2019

32 elementen, 32 vragen. De geïnterviewde pikt er blind zeven vragen uit en beantwoordt die naar beste eer en geweten. Maaike Schumer (25), tandarts zzp-er in Nijmegen, kwam tot de volgende keuzes.

31 Hoe ziet uw leven er over tien jaar uit?

“Ik sluit niet uit dat ik me ga differentiëren in de parodontologie of implantologie. En zo niet dan kan ik me voorstellen dat ik dan een eigen praktijk heb. Als ik nu al zie wat daar achter de schermen allemaal bij komt kijken, is dat een hele uitdaging. Zeker in combinatie met, tegen die tijd, een leuk gezinnetje!”

2 Wat wilde u als kind later worden?

“Als kind droomde ik er niet van om tandarts te worden. Ik wilde altijd beroepshockeyster worden en later modeontwerpster. In de loop van de middelbare school ging mijn interesse toch meer uit naar mensen en gezondheid. Op de open dagen voor geneeskunde en tandheelkunde kreeg die laatste dus de voorkeur: meteen lekker praktisch aan de slag gaan. En daarbij kwamen mijn handvaardigheid en creativiteit ook weer goed van pas. Ik maak trouwens nog steeds kleding, gewoon voor de lol.”

7 Wanneer bent u op uw best?

“Ik zorg er altijd voor dat ik goed uitgeslapen de dag begin. Want een avondje stappen, zoals in mijn studententijd regelmatig voorkwam, is er doordeweeks echt niet meer bij. Als ik dan ook nog een fijne assistent heb om mee te werken, ben ik in helemaal mijn element. Ik leer zelf ook veel van een actieve samenwerking aan de stoel en binnen de praktijk. Tandheelkunde komt aan op teamwork.”

22 Waar hebt u spijt van?

“Eigenlijk nergens van. Ik vind het eerder jammer dat ik sommige dingen nog niet heb gedaan. Maar ik weet, ik ben nog jong. We hebben al in december een reis naar Sri Lanka geboekt voor dit najaar. Als het onrustig daar blijft, zeggen we die vakantie af. Maar om daar nu spijt van hebben… In het leven zijn dingen nu eenmaal zoals ze zijn. De kunst is daar positief in te blijven staan.”

4 Wat is minder leuk aan uw vak?

“Vooralsnog vind ik alles leuk. Maar ik ben ook nog maar pas in januari begonnen. Ik merk nu al dat ik het jammer vind als een patiënt niet komt opdagen. Of als ik niet kan doen wat ik in gedachten heb. Het is altijd zo’n uitdaging om een mond weer gezond te maken. Maar soms zie ik een patiënt meteen al denken ‘bekijk het maar’ als ik het behandelplan bespreek. Uit angst maken ze niet meteen een vervolgafspraak. Zelden door de kosten, heb ik tot nu toe de indruk.”

18 Wat als een patiënt een noodzakelijke behandeling niet kan betalen?

“Om iemand van acute pijn af te helpen, zou ik de meest noodzakelijke behandeling altijd verrichten. Ik vind ook dat ik als tandarts die plicht heb. En er zijn altijd wel oplossingen te bedenken als een betalingsregeling. Het gaat daarbij altijd om wederzijds vertrouwen: als iemand eerlijk is, ben je als behandelaar ook bereid meer te doen.”

24 Wat kunt u absoluut niet?

“Zowel zakelijk als privé kan ik moeilijk ‘nee’ zeggen. Dat is echt mijn zwakke punt. Ik probeer het wel vaker te doen, want zeker in mijn werk is het onmogelijk om op alles ‘ja’ te zeggen. Maar ik blijf altijd wel naar alternatieven zoeken. Toch is het belangrijk om te zeggen dat iets gewoon níet kan. Ik trek echt geen kies die nog gered kan worden als een patiënt daaruit wanhoop om vraagt.”

Ook meedoen? Neem dan contact op via nt@knmt.nl.

Tekst: Anita Zijlstra // Beeld: Rob ter Bekke

Total votes: 0
Lees meer over: 32 elementen (NT)

0 reacties op Maaike Schumer: “Zowel zakelijk als privé kan ik moeilijk ‘nee’ zeggen"