Maatregelen nemen tegen meningokokken?

11 september 2018
Infectiepreventie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is deze week een nieuwe vaccinatiecampagne tegen de Meningokokkenziekte gestart. De campagne is gericht op jongeren. Aanleiding is de toename van het type W van de ziekte. Tandartspraktijken hoeven geen speciale maatregelen te nemen.

Het volgen van de algemene, tegen infecties gerichte maatregelen in de richtlijn Infectiepreventie volstaat ter bescherming van zowel behandelaars als patiënten.

Alles over de richtlijn Infectiepreventie

Extra vaccinatie voor jongeren

Vanaf komend weekend krijgt iedereen in het jaar waarin hij 14 wordt een uitnodiging voor een prik tegen de gevaarlijke meningokokkenbacterie. Aanleiding is de toename van het type W van de ziekte, die gevaarlijk is voor jongeren. Sinds 2002 bestaat er voor jonge kinderen een landelijk vaccinatieprogramma voor type C van de Meningokokkenziekte. Afgelopen voorjaar is dit vervangen door een uitgebreider vaccin. Om de jongeren van nu alsnog te beschermen, krijgen zij nu de mogelijkheid tot een extra vaccinatie.

Verspreiding via druppeltjes door de lucht

De meningokokbacterie leeft in keel- en neusholten en verspreidt zich via druppeltjes door de lucht. De meeste mensen worden er niet ziek van. Maar bij sommigen kan de meningokok zich razendsnel verspreiden, bloedvergiftiging veroorzaken en het hersenvlies aantasten. Er bestaan verschillende typen meningokokken. In Nederland worden mensen vooral ziek van type B, C, W en Y.

Toename aantal ziektegevallen in de laatste jaren door type W

Tot 2002 kampten in Nederland jaarlijks 400 tot 600 met een 'invasieve' Meningokokkenziekte, waarbij de bacterie diep in het lichaam doordrong en grote schade aanrichtte. Na een flinke daling, neemt het aantal ziektegevallen de afgelopen jaren weer toe (100 tot 200), voornamelijk door toedoen van het type W.

 

Total votes: 7
Lees meer over: infectiepreventie

0 reacties op Maatregelen nemen tegen meningokokken?