facebook

Maatregelen nemen tegen meningokokken?

Profile picture for user h.scholten@knmt.nl
Hans
Scholten
2 minuten
Infectiepreventie
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is deze week een nieuwe vaccinatiecampagne tegen de Meningokokkenziekte gestart. De campagne is gericht op jongeren. Aanleiding is de toename van het type W van de ziekte. Tandartspraktijken hoeven geen speciale maatregelen te nemen.

Het volgen van de algemene, tegen infecties gerichte maatregelen in de richtlijn Infectiepreventie volstaat ter bescherming van zowel behandelaars als patiënten.

Alles over de richtlijn Infectiepreventie

Extra vaccinatie voor jongeren

Vanaf komend weekend krijgt iedereen in het jaar waarin hij 14 wordt een uitnodiging voor een prik tegen de gevaarlijke meningokokkenbacterie. Aanleiding is de toename van het type W van de ziekte, die gevaarlijk is voor jongeren. Sinds 2002 bestaat er voor jonge kinderen een landelijk vaccinatieprogramma voor type C van de Meningokokkenziekte. Afgelopen voorjaar is dit vervangen door een uitgebreider vaccin. Om de jongeren van nu alsnog te beschermen, krijgen zij nu de mogelijkheid tot een extra vaccinatie.

Verspreiding via druppeltjes door de lucht

De meningokokbacterie leeft in keel- en neusholten en verspreidt zich via druppeltjes door de lucht. De meeste mensen worden er niet ziek van. Maar bij sommigen kan de meningokok zich razendsnel verspreiden, bloedvergiftiging veroorzaken en het hersenvlies aantasten. Er bestaan verschillende typen meningokokken. In Nederland worden mensen vooral ziek van type B, C, W en Y.

Toename aantal ziektegevallen in de laatste jaren door type W

Tot 2002 kampten in Nederland jaarlijks 400 tot 600 met een 'invasieve' Meningokokkenziekte, waarbij de bacterie diep in het lichaam doordrong en grote schade aanrichtte. Na een flinke daling, neemt het aantal ziektegevallen de afgelopen jaren weer toe (100 tot 200), voornamelijk door toedoen van het type W.

 

infectiepreventie

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen