facebook

Manuel Rose: ‘Iets met mijn handen creëren’

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
32 elementen
32 elementen, 32 vragen. De geïnterviewde pikt er blind zeven vragen uit en beantwoordt die naar beste eer en geweten. Manuel Rose kwam tot de volgende keuzes.

12 Wat is uw grootste uitdaging?

De behandeling van een angstig kind. Ik wil altijd alleen verder gaan als het kind het toelaat en het is een grote uitdaging als het patiëntje eenmaal heeft besloten dat het niet gaat gebeuren.

1 Waarom dit vak?

Ik heb voor dit ontzettend leuke vak gekozen, omdat ik dagelijks met mensen te maken wilde hebben en iets met mijn handen wilde creëren. Ik had een week meegelopen bij een tandartsenpraktijk van een echtpaar van Chileense afkomst; de buren van mijn ouders. Ik had nog met het oude cliché van de stugge Duitse tandarts in de witte doktersjas te maken. Maar in hún praktijk was het dermate gezellig dat ik dacht wow, dit lijkt me een fantastische werkomgeving! Zo wordt het voor mensen ook veel laagdrempeliger om naar de tandarts te gaan. Ik houd van handwerk en van kwaliteit, maar vooral ook van een relaxte sfeer. Ik ben ook altijd tandarts Manuel en nooit dokter Rose.

10 Welke patiënt zult u nooit vergeten?

Er zijn wat angstpatiënten met wie ik toch een goede relatie heb kunnen opbouwen, die vergeet je niet. Maar wie ik zeker nooit ga vergeten, is een patiënt die voor het eerst kwam en na een slapeloze nacht de lantarenpaal voor de praktijk omver reed. Het was voor mijn een eyeopener hoe erg sommige mensen tegen de tandarts opzien.

7 Wanneer bent u op uw best?

Ik zit ’in de flow’ als ik met goede, hoogwaardige spullen in een ontspannen omgeving werk. Nieuwe dingen doe ik het liefst onder begeleiding. Ik wil altijd het beste resultaat bereiken en dat kan bij een nieuwe uitdaging echt stressen betekenen. Zo vond ik het geweldig dat ik in het begin een leermeester had die net zolang bij me bleef zitten totdat ikzelf het gevoel had dat ik zelfstandig een implantaatbehandeling kon uitvoeren. Daarnaast zijn natuurlijk een goed team en een goede assistent onontbeerlijk voor het behalen van goede resultaten.

27 Wat is uw favoriete luxe uitgave?

Reizen. Ik kan niet genoeg van de wereld zien. Helaas is deze hobby voor het milieu net zo slecht als mijn ander favoriete luxe uitgave: auto’s. Ik zal echter makkelijker zonder luxe auto’s kunnen dan zonder reizen. Ik moet af en toe even uit de microkosmos van mijn dagelijkse leven stappen. Als ik dan terug ben, kan ik weer veel beter presteren.

11 Wat is het meest bizarre dat u ooit hebt meegemaakt in uw werk?

Bizar maar ook erg triest was de conditie van de gebitten van sommige kinderen van Poolse gastarbeiders in Noorwegen, waar ik ook heb gewerkt. Als er drie of vier elementen konden blijven staan, dan was het een goede mond. Hier denk ik niet graag aan terug. Het contrast tussen het rijke Noorwegen en de mensen die daar met niets binnenkwamen, was onbeschrijfelijk.

14 Welke type patiënt heeft u liever niet in uw stoel?

Ik ga positief door het leven, dus ook in de stoel geef ik de voorkeur aan positieve en vrolijke mensen. Maar ik besef dat dit veel gevraagd is van een patiënt die bij de tandarts ligt. Dan kan het soms lastig worden om voor een klacht een passende oplossing te vinden. Ik wil er altijd met iedereen uitkomen, maar ik heb ondertussen wel door dat dit alleen kan als het van beide kanten komt. En zo heb je jammer genoeg eens in de zoveel tijd iemand in de stoel bij wie je snel doorhebt dat je deze patiënt toch nooit tevreden kan stemmen.

Tekst: Anita Zijlstra // Beeld: Rob ter Bekke

Wilt u zich ook het hemd van het  lijf laten vragen? Neem contact op: nt@knmt.nl.

32 elementen (NT)

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen