facebook

Marco Gresnigt: ‘Een hobby die ik 24/7 ­uitoefen’

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Coverinterview
Gedrevenheid kan Marco Gresnigt niet ontzegd worden. Hij combineert de praktijk - restauratieve en esthetische tandheelkunde - met de wetenschap en spreekt daarover dat het voelt als "een hobby die hij 24/7 uitoefent". Dat kan best stressvol zijn, maar het feit dat hij echt impact maakt op mensenlevens maakt alles goed.

Waarom tandheelkunde?

“Als kind wilde ik dokter of piloot worden. Halverwege de middelbare school kwam ik er achter dat ik liever geen beroep wilde waarbij mensen doodgingen. Techniek en knutselen vond ik ook leuk, dus werd ik tandarts”

Wat is leuk aan uw werk?

“Ik combineer de praktijk - restauratieve en esthetische tandheelkunde - met de wetenschap. Die zit achter elke stap die ik doe. En als die wetenschap er niet is, initieer ik zelf onderzoek. Mensen vinden mijn werk - esthetiek - soms oppervlakkig. Als ik bij patiënten met een aangeboren afwijking de mock-up plaats, beginnen zij en hun ouders soms te huilen. Je maakt echt impact op mensenlevens, dat vind ik heel gaaf.”

En minder leuk?

“Werken voelt voor mij als een hobby die ik 24/7 uitoefen. Dus werk ik erg veel, wat best stressvol is. ”

En buiten de tandheelkunde?

“Ik ben zeven dagen per week met mijn werk bezig. Vroeger was doedelzak spelen een grote hobby, dat deed ik op wedstrijdniveau. Nu stop ik er veel minder tijd in. Ik stond met bijzondere mensen over de hele wereld op het podium: Lee Towers, André Rieu, Rene Froger… Een supergave tijd. Andere hobby’s? Bergbeklimmen en hardlopen.”

Zijn er overeenkomsten tussen tandheelkunde en doedelzak spelen?

“Je moet goed zijn met je handen. Verder heeft het ook qua mindset geholpen. Met de doedelzak deed ik al jong mee aan wedstrijden. Daar was ik nerveus voor. De ervaring hoe ik met zenuwen kan omgaan, komt van pas als ik op grote congressen spreek. De perfectie en drive van het doedelzak spelen, neem ik mee in de tandheelkunde.”

Waarom KNMT-lid?

“De KNMT moet in Den Haag de spreekbuis zijn voor de tandartsen. Daarom is het belangrijk om als groep naar voren te treden en niet ieder voor zich. Een tip? Ik hoop dat de KNMT meer op de verbinding gaat inzetten met verenigingen als de ANT en het KOM, en niet op de verspreiding van tandartsen. Met samenwerken bereik je meer.”

Mondverzorgingsrituelen?

“Ik gebruik meestal de goedkoopste tandpasta en poets met de hand, met de zachtste borstel die ik kan krijgen. En ik floss één keer per dag en schraap m’n tong.”

Wanneer voor het laatst een keer niet gepoetst?

“Tijdens mijn laatste expeditie in Argentinië, op zesduizend meter hoogte. Toen had ik er echt geen zin in. Ik merk het wel gelijk als ik een keer niet gepoetst heb, dan voel ik me niet fijn. Als ik dan in het basecamp kom, pak ik als eerste mijn tandenborstel.”

Tekst: Laura Jansen // Beeld: Rob ter Bekke

Coverinterview (NT)

Recent nieuws

Coronavirus
82 minuten