Meer prikaccidenten gemeld in 2016

13 februari 2017

Het aantal via KNMT PrikPunt gemelde prikaccidenten is in 2016 met 30% gestegen ten opzichte van de afgelopen jaren. Hierdoor zijn meer incidenten professioneel beoordeeld en zijn waar nodig maatregelen getroffen om de gevolgen te beperken.

Uit analyses van de meldingen blijkt dat in ruim 20% van de gemelde incidenten het risico hoog is en aanvullende maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat de betreffende medewerker geen gevolgen overhoudt aan het incident.

Veruit de meeste incidenten ontstaan bij het gebruik met verdovingsnaalden. Een derde van die prikincidenten ontstaan bij recappen of met gerecapt materiaal. Wilt u deze incidenten in uw praktijk voorkomen? Lees dan de tips voor het voorkomen van incidenten en de handreiking verbod op recappen (pdf).

Veel praktijken kunnen al snel de vaccinatiestatus van de betreffende medewerker achterhalen. Dat versnelt de procedure. Onze tip: leg de vaccinatiestatus en titerbepaling vast op een makkelijk vindbare plek.

Helaas wordt 10% van de incidenten meer dan 8 uur na het incident gemeld. Dan worden veel maatregelen complexer en tijdrovender. Een snelle melding is ons advies. Download op uw smartphone, maar vooral ook op de smartphone van alle medewerkers, de KNMT PrikPunt app. Dan heeft iedereen het telefoonnummer snel bij de hand.

Heeft u de KNMT Verzuimverzekering via De Amersfoortse of de VvAA? Dan bent u kosteloos aangesloten bij KNMT-PrikPunt. Daarnaast kunt u PrikPunt ook afnemen als module naast het KNMT-lidmaatschap.

Lees meer over: prikaccidenten

0 reacties op Meer prikaccidenten gemeld in 2016