Meldmaand vervalste medische hulpmiddelen

01 november 2016

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) organiseert in november samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een meldmaand vervalste medische hulpmiddelen. Het gebruik hiervan kan gezondheidrisico’s met zich meebrengen. 

Doel van de meldmaand is zorgprofessionals te stimuleren om het door te geven als medische hulpmiddelen vervalst zijn of niet voldoen aan de wet- en regelgeving voor medische hulpmiddelen. In de mondzorg kan het bijvoorbeeld gaan om vul- of afdrukmaterialen waarvan de inhoud onduidelijk is, de houdbaarheidsdatum of de CE-markering ontbreekt of waarbij verpakkingen en bijschriften in een buitenlandse taal zijn opgesteld.

Gezondheidsschade

Ook een product dat een valse representatie van zijn identiteit en/of bron geeft, komt voor. Vervalste medische hulpmiddelen suggereren qua uiterlijk en verpakking dat ze afkomstig zijn van de originele fabrikant, terwijl dit niet het geval is. In 2012 hebben VWS en IGZ ook een meldmaand georganiseerd. Door deze meldmaand te herhalen krijgen VWS en IGZ meer zicht op de omvang en de gezondheidsschade die patiënten kunnen oplopen. Destijds zijn er geen vervalste hulpmiddelen aangetroffen, maar wel medische hulpmiddelen die niet voldeden aan de wet- en regelgeving.

Meldformulier

Vanaf 1 november kunnen professionals melden via een digitaal meldformulier. De IGZ zal iedere melding afzonderlijk beoordelen. Wanneer sprake is van een daadwerkelijk vervalst product wordt de melding door de Inspectie in behandeling genomen. Meldingen kunnen ook anoniem worden gedaan.

0 reacties op Meldmaand vervalste medische hulpmiddelen