facebook

Minister Bruins: dreigend tandartsentekort geen reden voor directe actie

Evert Berkel
2 minuten
Wants needs
Signalen over een dreigend tekort aan tandartsen zijn zorgelijk, maar geen reden om vooruit te lopen op het onderzoek van het Capaciteitsorgaan naar de benodigde capaciteit in de mondzorg. Dat antwoordt minister Bruno Bruins op vragen van Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de SP over een tandartsentekort in Limburg.

De minister is niet van plan op dit moment actie te ondernemen om dreigende tandartsentekorten in de periferie aan te pakken. Volgens Bruins blijkt uit cijfers van de KNMT dat in Limburg relatief veel oudere tandartsen zijn: 53 procent is tussen de 50 en 65 jaar oud. Landelijk ligt dat percentage op 43,2 procent. Hierdoor is de groep uittredende tandartsen in Limburg de komende jaren relatief groot. Ook lijken perifere gebieden minder aantrekkelijk voor jonge tandartsen om zich te vestigen, mede omdat partners van deze tandartsen in centrale gebieden makkelijker aan werk komen.

Tekort dreigt in Zeeland, Flevoland en Overijssel

Bij de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) zijn volgens Bruins echter geen signalen of meldingen binnengekomen over onvoldoende of slechte toegang tot mondzorg in Limburg. “Wel heb ik signalen van de KNMT dat er, naast Limburg, ook een tekort aan tandartsen dreigt in Zeeland, Flevoland en Overijssel.”

Onderzoek Capaciteitsorgaan is 'een bouwsteen'

Bruins wijst in zijn antwoord ook op het experiment taakherschikking als oplossing voor het tandartsentekort. “Dit is één van bouwstenen om voldoende capaciteit in de mondzorg te bewerkstelligen”, aldus de minister. “Het onderzoek van het Capaciteitsorgaan is een andere bouwsteen om aan voldoende capaciteit in de mondzorg te werken."

Minister neemt een groot risico

In een reactie wijst KNMT-voorzitter Wolter Brands erop dat de minister een groot risico neemt door een oplossing voor een tekort voor zich uit te schuiven. “Allereerst is taakherschikking géén oplossing voor een tekort aan tandartsen. Daar hebben we recent ook de Raad van State nog op gewezen. In de mondzorg wordt al veel samengewerkt en gedelegeerd, waardoor taakherschikking geen capaciteitswinst oplevert. Maar los daarvan, als er te weinig tandartsen worden opgeleid en er verhoudingsgewijs meer uittreden, zal het tekort in regio’s als Limburg nog sneller oplopen. Snel anticiperen is dus noodzakelijk.