facebook

Modelovereenkomsten ZZP-tandartsen goedgekeurd

3 minuten
Belastingdienst

VvAA, KNMT en ANT hebben gezamenlijk modelovereenkomsten voor praktijkmedewerking en praktijkwaarneming opgesteld. Deze overeenkomsten vervangen de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR). De Belastingdienst en het UWV hebben deze modelovereenkomsten eerder deze week goedgekeurd.

De VAR verdwijnt. In plaats daarvan gaat de Belastingdienst overeenkomsten tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer beoordelen. De Belastingdienst en het UWV hebben de nieuwe modelovereenkomsten voor praktijkmedewerking en praktijkwaarneming van de drie partijen beoordeeld. Zij laten weten dat opdrachtgevers die op basis van deze overeenkomsten werken, geen verplichting hebben om loonheffingen in te houden en af te dragen. 

Belangrijk: werk volgens inhoud modelovereenkomst

Het is echter belangrijk dat opdrachtgever en opdrachtnemer daadwerkelijk werken volgens de inhoud van de modelovereenkomst; alleen dán is de opdrachtgever geen loonheffingen verschuldigd. Gebeurt dit niet, bijvoorbeeld omdat de opdrachtgever - in strijd met de modelovereenkomst - instructies geeft over de manier waarop de opdrachtnemer zijn werkzaamheden moet verrichten, geeft de overeenkomst geen zekerheid en ontstaan er alsnog risico’s op claims van de Belastingdienst.

VAR verdwijnt waarschijnlijk per 1 april 2016

De VAR verdwijnt waarschijnlijk per 1 april 2016. Tot die tijd kunt u als tandarts-zzp’er uw VAR-Winst uit onderneming (WUO) voor 2014 of 2015 blijven gebruiken, als u hetzelfde werk blijft doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden. Veranderen de omstandigheden of voorwaarden, gaat u als tandarts-zzp’er andere werkzaamheden uitvoeren, of heeft u nog geen VAR? Dan kunt u als tandarts-zzp’er een nieuwe VAR aanvragen die geldig is totdat nieuwe wet ingaat.

Geen ‘repressieve’ handhaving tot 1 januari 2017

Van 1 april 2016 tot 1 januari 2017 geldt een implementatietermijn. De fiscus houdt dan wel toezicht, maar neemt geen ‘repressieve’ handhavingsmaatregelen. Overduidelijke gevallen van fraude pakt de Belastingdienst wel aan. Wij adviseren u dan ook om direct bij de inwerkingtreding van de nieuwe wet met de goedgekeurde modelovereenkomsten te werken. Voor nieuwe opdrachten kunt u zowel de huidige als de nieuwe modelovereenkomsten gebruiken. Vóór 1 april kunt u voor nieuwe opdrachten desgewenst ook al de nieuwe modelovereenkomsten gebruiken. Het is dan nog wel van groot belang vooraf vast te stellen dat de opdrachtnemer beschikt over een geldige VAR-WUO.

Overeenkomst van opdracht: hoe werkt dat? van KNMT op Vimeo.

Tool modelovereenkomst

De KNMT heeft een tool die u helpt de modelovereenkomst eenvoudig op te stellen.

Op komst: modelovereenkomst samenwerking met mondhygiënist

Nu de eerste modelovereenkomsten zijn goedgekeurd, willen de initiatiefnemers samen met de NVM ook modelovereenkomsten opstellen voor mondhygiënisten die in een tandartspraktijk werken.

Hulp nodig? Kom naar de voorlichtingsavond

Om haar leden te helpen bij de implementatie van de vervanging van de VAR door de modelovereenkomst organiseert de KNMT een aantal voorlichtingsavonden. Deze vinden in januari en februari plaats in Amsterdam, Eindhoven, Nieuwegein en Zwolle; ze duren van 18.30 uur tot 22.00 uur. Gedurende de bijeenkomst komen de mogelijkheden aan bod die er zijn om als opdrachtgever en opdrachtnemer afspraken te maken. Hoe pak je een dergelijk traject, hoe maak je een passende overeenkomst en wat betekenen de nieuwe regels voor de daadwerkelijke samenwerking? Ook de alternatieve mogelijkheden voor de overeenkomst komen aan de orde.

Meld u aan voor de voorlichtingsbijeenkomst over de Modelovereenkomst

slalilehicraphefrimoslithicharoshudirabrefrowruspadribufrakowolaviprafrabrenugustujovastorispostujucameswapredudetrihucrapaswoclishedruwrostucreclosechiswuspospowra
Verklaring Arbeids Relatie (VAR)
overeenkomst van opdracht
praktijkvoering

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen