Mondzorg asielzoekers voortaan alleen nog met contract

05 december 2016

Menzis COA Administratie (MCA), dat de gezondheidszorg voor asielzoekers regelt, wijzigt vanaf 1 januari haar beleid voor tandheelkundige zorg. Voortaan vergoedt MCA alleen nog behandelingen die worden gegeven door tandartsen met wie MCA een (betaal-)overeenkomst heeft.

De overeenkomst van MCA bevat geen leveringsplicht, maar geeft tandartsen het recht declaraties in te dienen voor behandelingen conform de Regeling Zorg Asielzoekers (RZA). Het contract is op elk moment vrij opzegbaar. Behalve de invoering van de betaalovereenkomst is ook nieuw dat praktijken per 1 januari 2017 direct weten welk bedrag (van maximaal 250 euro) dat jaar nog openstaat voor het leveren van mondzorg van de noodlijst zonder machtiging. Behandelingen worden alleen nog vergoed als de afspraak hiervoor wordt gemaakt via de Praktijklijn van het GCA. De Praktijklijn geeft met het maken van de afspraak ook het nog voor mondzorg openstaande bedrag aan de praktijk door.

MCA onderzoekt verder de mogelijkheid om eigen tandartsen in te zetten op de COA opvanglocaties. MCA hoopt in het eerste kwartaal van 2017 duidelijk te krijgen of dat tot de mogelijkheden behoort.

De KNMT heeft begrip voor de keuze van MCA, die bedoeld is om de betaalbaarheid en daarmee het maatschappelijk draagvlak van de regeling te versterken.

Lees meer over de maatregelen van MCA

Lees meer over: asielzoekers

0 reacties op Mondzorg asielzoekers voortaan alleen nog met contract