facebook

Mondzorg wil liefst onderzoek naar gedragsverandering bij patiënten

Hans Scholten
2 minuten
Kennisagenda
Wat is de meest effectieve methode om patiënten te stimuleren tot gedragsverandering? Dat is de vraag die mondzorgprofessionals op de eerste plaats zetten als het gaat om behoefte aan toekomstig onderzoek. Dat bleek maandag 4 juni tijdens een rondetafelbijeenkomst van de Kennisagenda Mondgezondheid, waar de top 10 onderwerpen besproken werden waarover mondzorgverleners informatie in hun praktijk kunnen gebruiken.

De Kennisagenda Mondgezondheid is het project van promovenda Puck van der Wouden, dat ze onder leiding van Geert van der Heijden, hoogleraar en voorzitter van de afdeling Sociale Tandheelkunde van ACTA en Hagay Shemesh, tandarts-endodontoloog uitvoert. Aan de hand van enquêtes, die door mondzorgprofessionals werden ingevuld, stelden zij een top 10 van onderwerpen samen.

De aanwezigen konden zich over het algemeen goed in de lijst vinden. Veel onderwerpen hadden te maken met preventie en daar waren de aanwezigen blij mee, zo bleek. De uitkomsten van de rondetafelbijeenkomst worden verwerkt in de uiteindelijke Kennisagenda.

Er wordt nu ook een Kennisagenda namens patiënten opgesteld. Als deze af is, wordt er een gezamenlijke agenda gepresenteerd namens mondzorgprofessionals en patiënten.

In de uiteindelijke lijst van onderwerpen voor toekomstig onderzoek moeten zowel mondzorgprofessionals en patiënten zich in kunnen vinden, zegt Van der Wouden.

“Het  doel is natuurlijk dat het onderzoek ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden en dat het gaat bijdragen aan verbetering van de kwaliteit  en transparantie van tandheelkundige zorg en het nemen van betere behandelbeslissingen. Ik verwacht dat deze kennisagenda een interactief en dynamisch geheel gaat worden, het kan zo lang lopen als het vak bestaat.”

 

 

Zodra de Kennisagenda Mondgezondheid beschikbaar is, informeren we u daarover.

Lees ook: Puck van der Wouden: 'Kennisagenda moet kloof tussen praktijk en wetenschap verkleinen'