'Niet roken maar koken': boek voor mensen met kookangst

22 oktober 2019

‘Niet roken maar koken’: dat is de titel van het nieuwe boek van longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter. De 2 anti-rookactivisten maakten een kookboek waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de Stichting Rookpreventie Jeugd. Volgens Dekker zijn tandartsen de uitgelezen zorgverleners om patiënten te helpen stoppen met roken. “Je hoeft een patiënt niet te begeleiden, maar hem erover laten nadenken is al fantastisch."

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

Boek voor mensen met kookangst die wél graag etentjes geven

Dekker en De Kanter werden eerder dit jaar uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet, waar ook de KNMT bij is aangesloten, omdat ze ‘te activistisch te werk zouden gaan’. Maar hun strijd in het mensen helpen stoppen met roken gaat door en moet gefinancierd worden, legt Dekker uit. Waarom dan een kookboek? "Omdat de geldkraan voor onze Stichting Rookpreventie Jeugd was dichtgedraaid, moesten we nadenken hoe we aan geld moesten komen. 'Ga dinertjes geven voor rijke mensen en leg dan uit waarom jullie geld nodig hebben', werd gezegd. Maar ja, wij kunnen helemaal niet koken, we hebben zelfs kookangst! Door het schrijven van een kookboek hoopten wij aan de ene kant van onze kookangst af te komen, zodat in de toekomst dinertjes geven voor rijke mensen een optie is, en aan de andere kant geld op te halen voor de Stichting Rookpreventie Jeugd. De gehele opbrengst van het boek gaat daar naar toe."

Maximaal 15 minuten bereidingstijd en 5 ingrediënten

De longartsen vroegen vrienden en kennissen hun favoriete recepten – voor-, hoofd-, bij- en nagerecht - te delen, maar wel zo simpel mogelijk: maximaal 15 minuten bereidingstijd en liever niet meer dan vijf ingrediënten. Die recepten zijn gebundeld in ‘Niet roken maar koken’, waarmee je in no time heerlijke gerechten voor je gasten op tafel tovert. “Het boek is ontzettend leuk om cadeau te doen voor de feestdagen, of bijvoorbeeld voor in het kerstpakket”, tipt Dekker.

Hoewel ‘Niet roken maar koken’ een echt kookboek is, komt het roken ook even aan de orde. “We blijven natuurlijk toch longartsen”, aldus Dekker. “Joop Bouma, journalist van het jaar, heeft ons geïnterviewd over het hoe en waarom van het boek en dat is achterin te lezen.” 

Enorme rol weggelegd voor tandarts bij helpen stoppen met roken

De rol die de tandarts kan hebben in het helpen stoppen met roken, is enorm, aldus Dekker. “Ik zie patiënten heel laat in het traject. Maar de tandarts ziet per definitie iedereen twee keer per jaar, ook de jonkies die net zijn begonnen met roken. Uit onderzoek blijkt overigens dat men het sneller accepteert wanneer de tandarts begint over stoppen met roken dan een huisarts. Dat komt ook doordat men beseft dat het meteen zichtbaar is wanneer je met je mond open in de behandelstoel ligt.” 

Niet begeleiden, wel laten nadenken

Dekker vindt dat veel tandartsen en mondhygiënisten het helpen stoppen met roken goed oppakken. “Als tandarts hoef je een roker niet te begeleiden in het stopproces, maar je kunt iemand er al wel over laten nadenken. En je verwijssysteem moet op orde zijn. Als iemand aangeeft te willen stoppen, moet je weten wat de volgende stap is, bijvoorbeeld iemand verwijzen naar de huisarts of een boek over stoppen met roken uitlenen.”

Het überhaupt aan bod laten komen, is al fantastisch, vindt Dekker, “want wij zien de patiënten dus veel te laat, als het kwaad al geschied is. Tandartsen en mondhygiënisten zijn heel belangrijk!" 

Vraag elk halfjaar naar het rookgedrag

Dekker adviseert tandartsen elk halfjaar opnieuw te vragen of iemand is gaan roken, zeker aan jongeren. “Een kind zie je misschien al zijn of haar hele leven. Vanaf het moment dat ze 14 zijn kun je al gaan vragen hoe het staat met het rookgedrag. Juist de mensen die net begonnen zijn, moet je dat vragen, net als het waarom. Jongeren zijn misschien nog niet zo geïnteresseerd in gezondheid, maar wel in geld en stank. Probeer daarop in te spelen. En: vraag altijd toestemming om het rookgedrag te bespreken. Dat kan heel simpel door te vragen: ‘vind je het goed als we even bespreken waarom je bent begonnen met roken?’ En vergeet niet door te vragen.”

Winactie beëndigd!

De KNMT mocht 3 exemplaren weggeven van 'Niet roken maar koken'! De drie gelukkige winnaars zijn inmiddels geïnformeerd.

Total votes: 46
Lees meer over: roken

0 reacties op 'Niet roken maar koken': boek voor mensen met kookangst