Nieuw IQual-programma: hoe herken je een verslaving?

28 september 2016

In oktober start een nieuw IQual-programma. Dan is de eerste van zes thema-avonden over drank en drugs in relatie tot de mondzorg. Hoe herken je een verslaving? En hoe ga je als tandarts in gesprek met een patiënt als je vermoedt dat er sprake is van een verslaving?

Workshops

Een drank- of drugsverslaafde in de behandelstoel vraagt om een ander aanpak van een tandarts dan een 'gewone' patiënt. Mensen met een verslaving lopen risico op problemen met hun mondgezondheid of hebben die al. Ze hebben bijvoorbeeld tandvleesproblemen, cariës en missen tanden en kiezen. Tijdens de IQual-avonden wordt inzicht gegeven in welke drugs er eigenlijk allemaal zijn. Dat gebeurt door middel van lezingen. En deze keer zijn er ook workshops. Daarin leren deelnemers gesprekstechnieken om de levensstijl van de patiënt te bespreken.

Aanmelden

IQual is de studiegroep van de KNMT. Er zitten zo'n 2.000 tandartsen in die samenkomen in kleine groepen om te sparren over mondzorgthema's. Twee keer per jaar biedt de KNMT een nieuw programma aan, dat bestaat uit een thema-avond en een studiepakket. Meedoen aan één van de avonden over verslavingen en mondzorg? Aanmelden kan hier.