facebook

Nikki Boerstal: ‘Vak in de volle breedte uitoefenen’

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Coverinterview
Nikki Boerstal was onlangs het 5000ste lid van het Kwaliteitsregister Tandheelkunde (KRT). Waarom, en wat zijn haar drijfveren in de tandheelkunde?

Waarom tandheelkunde?

“Als kind wilde ik piloot worden. Aan het einde van de basisschool kreeg ik een beugel en keek ik bij de orthodontist mijn ogen uit. Op de middelbare school regelde ik mijn snuffelstage bij een tandartspraktijk. Daar ontdekte ik dat je als tandarts veel vrijheid hebt en mensen blij kunt maken met een beter en mooier gebit. Mijn keuze voor de studie tandheelkunde stond vast.”

En dit vak?

“Ik was op zoek naar een beroep waarin ik mensen kan helpen en kennis kan overbrengen. Tandheelkunde sluit hier goed bij aan. De combinatie van het praktische werk in combinatie met het patiëntencontact spreekt me erg aan.”

Wat is niet leuk?

“Als patiënten middenin een behandelplan niet meer komen. Je hebt samen een mooi plan opgesteld en de patiënt vindt uiteindelijk de motivatie toch niet meer. Ik vind het dan lastig dat de problematiek niet wordt opgelost en je de patiënt niet kunt helpen.”

Is er meer dan werk?

“’s Avonds en in het weekend sport ik graag. Daarnaast houd ik van reizen en skiën. Maar ook in mijn vrije tijd verdiep ik me graag in de tandheelkunde, bijvoorbeeld door nascholing of door vakliteratuur te lezen. Vaak kook ik voor vriendinnen uit mijn studietijd, die inmiddels van Amsterdam tot Utrecht en Leuven hetzelfde vak uitoefenen. Als we samen gezellig aan tafel zitten, worden er vaak nieuwe vakantieplannen gemaakt of delen we ervaringen binnen de tandheelkunde.”

Het eigen gebit?

“Tijdens mijn studie heb ik twee jaar een beugel gehad, nadat ik als puber al een uitneembare beugel had. Mijn gebit was netjes, maar als je in het vak zit, kijk je er toch kritischer naar. Sindsdien ben ik erg tevreden!”

U was het vijfduizendste KRT-lid. Waarom bent u daar lid van geworden?

“In de praktijk merk je al snel op welke vlakken je nog extra verdieping zoekt. Voor mij was dat de endodontologie. Endo’s zitten in de opleiding vrij vroeg in het curriculum en geen patiënt is hetzelfde. Tijdens een tweedaagse cursus die ik in de scholingsagenda van het KRT vond, heb ik ontzettend veel geleerd. Samen met heel ervaren, en met net afgestudeerde tandartsen heb ik veel hands-on kunnen oefenen met lastige gevallen.”

En uw toekomst?

“Ik vind het leuk het vak in de volle breedte uit te oefenen. Omdat ik nog maar net begonnen ben, wil ik graag de basis goed onder de knie krijgen en een goede huistandarts worden. Later in mijn carrière wil ik misschien meer verdieping zoeken in een differentiatie of specialisatie, maar welke dat is, ligt nog open.”

Tekst: Laura Jansen; Beeld: Joni Israeli

Coverinterview (NT)

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen