NZa onderzoekt tandartsenpraktijk in Limburg

08 november 2016
In overleg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is een onderzoek gestart bij een tandartsenpraktijk in Limburg. De toezichthouder heeft signalen gekregen dat deze praktijk via een oneigenlijke constructie patiënten te veel laat betalen voor materiaal- en techniekkosten zoals kronen en bruggen.

Als onderdeel van het onderzoek heeft de NZa vandaag een bezoek gebracht aan de praktijk. Tijdens het bezoek kan de zorg die de praktijk verleent gewoon doorgaan.

Het bezoek maakt onderdeel uit van het onderzoek naar het doorberekenen van materiaal - en techniekkosten dat de NZa eind juni gestart is. Begin augustus bracht zij een bezoek aan een keten van praktijken in de Randstad. Na dit bericht ontving de NZa verschillende meldingen over mogelijke misstanden op dit vlak. Dit heeft geleid tot dit onderzoek in Limburg.

De NZa krijgt vaker signalen dat tandartsen, orthodontisten en tandprothetici hun patiënten teveel laten betalen via prijsopdrijvende constructies. De NZa stelt maximumtarieven vast voor tandartsen. Zij maakt hierbij een uitzondering voor materialen zoals kronen, zodat patiënten de mogelijkheid hebben de kroon te kiezen die zij graag willen hebben. Hier staat tegenover dat de NZa van tandartsen verwachten dat zij een kroon bij een patiënt in rekening brengen voor dezelfde prijs als waarvoor zij deze hebben ingekocht. Dit betekent dus ook dat als de aanbieders korting krijgen bij de inkoop van kronen, zij deze volledig door moeten geven aan hun patiënten.

Als beroepsvereniging van tandartsen deelt de KNMT de inzet van de NZa om te voorkomen dat patiënten onterecht teveel betalen voor een kroon. Tandartsen, orthodontisten en tandprothetici die via oneigenlijke constructies de prijs opdrijven moeten worden aangepakt, vindt de KNMT. Zij schaden het vertrouwen van de patiënt en brengen de beroepsgroep met hun gedrag in diskrediet.

De KNMT en de NZa constateren dat de huidige regel belangrijke voordelen met zich meebrengt voor zowel tandarts als patiënt, bijvoorbeeld het feit dat hiermee alle ruimte is voor variatie en innovatie in materiaalkeuze. Tegelijkertijd is de KNMT van mening dat de regel nog beter zou zijn als inkoopvoordelen lonend zouden zijn voor zowel de patiënt als de tandarts. De NZa en de KNMT gaan hier samen over in gesprek.

Vragen over materiaal- en techniekkosten?

KNMT-leden met vragen over het doorberekenen van materiaal- en techniekkosten kunnen terecht bij Ledenservice (ls@knmt.nl of tel. 030 - 60 76 380). De KNMT heeft voor haar leden ook een toelichting op de tandartsrekening gemaakt die zij aan patiënten kunnen geven.

Patiënten met vragen over de kosten, en specifiek over materiaal- en techniekkosten, kunnen ook terecht op Allesoverhetgebit.nl of bij de mondzorglijn TIP (tel. 0900-202 5012 ;€ 0,90 per gesprek).

Lees meer over:

0 reacties op NZa onderzoekt tandartsenpraktijk in Limburg