facebook

NZa waarschuwt VGZ om inkoopbeleid mondzorg

Profile picture for user Anita Zijlstra
Anita
Zijlstra
2 minuten
Nza waarschuwt 0
De Nederlandse Zorgautoriteit legt zorgverzekeraar VGZ een waarschuwing op, omdat ze wijzigingen in het inkoopbeleid mondzorg niet tijdig bekend heeft gemaakt aan aanbieders van tandprothetische zorg.

Als VGZ het betreffende artikel 7 van de Regeling transparantie zorginkoopproces Zvw opnieuw overtreedt bij de inkoop van mondzorg riskeert de zorgverzekeraar een bestuurlijke boete.

Inkooptarieven na eigen onderzoek

De wijzigingen in het inkoopbeleid gaan over de inkoop van implantaten. VGZ is van mening dat de gebruikte implantaten vaak te duur zijn en paste de inkooptarieven die ze hiervoor hanteren aan na eigen onderzoek. Al eerder constateerde de NZa dat de toegankelijkheid van zorg hiermee niet in gevaar komt.

VGZ heeft wijziging niet op tijd bekendgemaakt

Wel constateert de NZa dat VGZ artikel 7 van de regeling heeft overtreden. VGZ heeft de wijziging van de datum waarop de overeenkomst zou worden aangeboden pas ruim twee maanden na de aanvankelijk aangekondigde datum op de site geplaatst. Daarmee is de wijziging niet tijdig op de juiste plek bekend gemaakt. Het is belangrijk om wijzigingen (ook) op de website bekend te maken, zodat iedere geïnteresseerde zorgaanbieder op dezelfde wijze volledig op de hoogte kan blijven van eventuele wijzigingen in het inkoopbeleid.

Schriftelijke mededeling niet voldoende 

VGZ heeft de betreffende zorgaanbieders wel schriftelijk op de hoogte gehouden van de wijzigingen in het inkoopbeleid. Toch is dat niet voldoende, aldus de NZa, die deze kwestie heeft onderzocht op basis van een handhavingsverzoek door de KNMT (pdf).

Ook zorgverzekeraars moeten zich aan de spelregels houden

De waarschuwing is nu op de website van de NZa gepubliceerd om duidelijk te maken dat ook zorgverzekeraars zich aan de spelregels moeten houden.

Waarborging continuïteit van de mondzorg

De KNMT heeft de afgelopen maanden regelmatig contact gehad met VGZ over de wijziging van het inkoopbeleid. Centraal stond hierbij de waarborging van de continuïteit van de mondzorg voor VGZ-verzekerden.

Brandbrief NZa

Keer op keer echter heeft zorgverzekeraar de bezwaren genegeerd. Dit is voor de KNMT uiteindelijk de aanleiding geweest om een brandbrief (pdf) te sturen naar de NZa.

 

 

Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
zorgverzekeraars

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen