facebook

“Onderzoek doen is me goed bevallen”

Profile picture for user 426538
Laura
van
Paesschen
2 minuten
Leonie Pereboom
Leonie Pereboom (24), student tandheelkunde aan ACTA, verdiepte zich voor haar scriptie in de gebitssituatie onder ouderen. Ze schreef de scriptie al in het eerste jaar van haar studie.
Het onderzoek van Leonie Pereboom naar de huidige prevalentie van uitneembare tandprotheses bij Nederlandse ouderen en de prognose van deze prevalentie voor het jaar 2040 is de winnaar van de NT-GSK Bachelorscriptie Award 2019. Het onderzoek is gedaan in Amsterdam en werd begeleid door Martijn Rosema en Monique Danser. 

Dat het zo loopt, komt omdat Leonie al eerder de bachelor Werktuigbouwkunde  aan de TU in Delft had afgerond. Vanuit deze studie had ze contact met Dental Robotics dat bezig was met het ontwikkelen van een nieuwe elektrische tandenborstel voor ouderen. Dit bedrijf vroeg haar te onderzoeken hoe de gebitssituatie van ouderen zich ontwikkelt tot 2040 in verband met de komende vergrijzing van de bevolking. “Dit onderzoek sprak me erg aan omdat ik graag meewerk aan technische innovatie in de tandheelkunde. Zo kan ik mijn technische kennis combineren met tandheelkunde.”

Data-analyse moeilijkste deel

Leonie vond het spannend het onderzoek in haar eentje te doen. Op sommige momenten miste ze wel een medestudent om mee te sparren. Het moeilijkste deel was de data-analyse. Bij ACTA konden ze haar daar niet goed bij helpen.  “Gelukkig kon ik aan de TU Delft – waar ik nu naast de studie tandheelkunde  ook de master Biomedical Engineering volg – wel de juiste hulp hierbij krijgen.”

Lees de scriptie van Leonie

Onderzoek doen combineren met werken als tandarts

Onderzoek doen is Leonie goed bevallen, hoewel ze het niet alleen maar zou willen doen. Het spreekt haar aan om onderzoek te combineren met het werk als tandarts, zeker als het gaat om onderzoek waarin tandheelkunde met techniek wordt gecombineerd. Ook zou ze zich graag als tandarts willen specialiseren, maar in welke richting weet ze nog niet. “In ieder geval zou ik graag in een praktijk willen werken waar ik nieuwe technieken kan toepassen.” 
 

 

KNMT-GSK Bachelorscriptie Award
ouderen

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen