facebook

Ooit ging het zo: de behandelkamer

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Oghz hr
Anno 2019 heeft iedereen wel een beeld van de gemiddelde behandelkamer in een tandartspraktijk: hygiënisch - of misschien wel steriel -  en licht met een hoop ingewikkelde apparatuur. Hoe anders was dat negentig jaar geleden.

In het NT van november was in deze rubriek de wachtkamer het onderwerp. Bij een wachtkamer hoort echter ook een behandelkamer, dus bij deze: de behandelkamer van de tandheelkundige polikliniek in Amsterdam zoals deze er in 1933 uitzag. Los van de stijl verschilt de inrichting ogenschijnlijk niet heel sterk met die van een praktijk anno 2019 - behandelstoel, wasbak et cetera – maar wie de foto nader beschouwt ziet toch wel wat opvallende zaken. Van het gevaar van straling weet men blijkbaar nog maar weinig, want dat lijkt verdacht veel op een röntgenapparaat, daar links van de behandelstoel. En waarvoor dient de microscoop daar rechts bovenop de kast? En dan die marmeren schoorsteenmantel met tuiltje bloemen.

‘En waarvoor dient de microscoop daar rechts bovenop de kast?’

Tegelijk kan datgene wat je op de foto niet ziet, ook vragen oproepen. Waar wordt bijvoorbeeld bijgehouden welke verrichtingen worden gedaan? Bevindt zich in de ruimte soms ook een bureau of iets dergelijks, in het deel wat op de foto niet zichtbaar is? En wie houdt die verrichtingen dan bij, de tandarts zelf of diens assiststent? En hoe zit het met de betaling? Die gaat ongetwijfeld handje contantje maar krijgt de patiënt dan ook een reçu mee? Doet deze tandarts zijn techniekwerk zelf, en zo ja waar dan? Is daar een aparte ruimte voor? En op welk adres in Amsterdam bevond deze kliniek zich eigenlijk?

Allemaal vragen die je doen beseffen hoeveel informatie er in de loop van nog geen honderd jaar verloren kan gaan. Hoeveel generaties zijn dat, twee, drie? Gelukkig kun je dit soort dingen met enig speurwerk nog achterhalen in de archieven. Want wie het verleden niet kent, begrijpt zijn heden niet.

 

Zo ging het ook

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen