facebook

Orthodontisten waarschuwden al in januari voor ‘doe-het-zelfbeugel’

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Doe-het-zelfbeugel
Een doe-het-zelfbeugel is een goedkoop en makkelijk alternatief voor de orthodontist, stellen de ondernemingen die zo’n beugel aanbieden. De Nederlandse vereniging van Orthodontisten (NVvO) maakt zich, bij monde van orthodontist en voorzitter Sjoerd Henneman echter grote zorgen over deze ontwikkeling. De KNMT sluit zich hierbij aan.

Henneman verwoordde de zorgen van de NVvO in het programma Kassa van BNNVARA, dat 23 november 2019 aandacht besteedde aan de doe-het-zelfbeugel. Deze lijkt in ons land aan een opmars bezig. Hij wordt inmiddels bijvoorbeeld al via een shop-in-shopconcept in de Amsterdamse Bijenkorf aangeboden.

Een online schriftelijk 'gebitsonderzoek' als intake

Volgens de aanbieders van de beugel is het een veilig product. Na een online schriftelijk ‘gebitsonderzoek” komt een belangstellende te weten of hij ervoor in aanmerking komt. Zo ja, dan bestelt hij een pakket met materialen om zelf thuis een afdruk te maken. Deze stuurt hij op naar het betreffende bedrijf, waarna hij een op maat gemaakte aligner krijgt toegestuurd. Het proces wordt gevolgd door het geregeld toesturen van foto’s naar het bedrijf.

Vereniging van orthodontisten raadt behandeling met doe-het-zelfbeugel sterk af

In de uitzending van Kassa raadde de NVvO een behandeling met een doe-het-zelfbeugel sterk af. De KNMT deelt de mening dat de doe-het-zelfbeugel een ongewenste ontwikkeling is die potentieel schade aan het gebit kan veroorzaken.

Al in het Nederlands Tandartsenblad van januari gewaarschuwd

De NVvO verwoorde dit eerder al in het Nederlands Tandartsenblad van januari 2019. Daarin trok ook orthodontist Guido Zwielich aan de bel, na zijn constatering dat de doe-het-zelf-beugel van de Verenigde Staten naar Europa was overgewaaid.

Bijenkorf gaat in overleg over kwaliteit beugel

De Bijenkorf heeft na de uitzending laten weten met de aanbieder van de beugel in haar shop-in-shop-concept in overleg te zullen gaan over de kwaliteit van het product.

Uit het Nederlands Tandartsblad van januari 2019: Ver-van-mijn-bed-show of serieuze bedreiging: de doe-het-zelf-beugel

De uitzending van Kassa over de doe-het-zelfbeugel

orthodontie
orthodontisten
tandartsspecialisten

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen