Pas op voor oplichting door ‘helpdesk-medewerker’

13 december 2017

Het is al een oude oplichterstruc maar hij is nog steeds actueel: een Engels sprekende helpdeskmedewerker die belt met de mededeling dat er problemen zijn met de computer. Momenteel lijkt Nederland weer het doelwit van deze oplichters te zijn.

De beller dringt tijdens het gesprek aan op snelle maatregelen om het probleem te verhelpen en grote(re) problemen te voorkomen. Tegen betaling wil hij de nodige aanpassingen daartoe op de computer doen.

De scam is in dit geval tweeledig. Wie erop ingaat merkt dat het afgesproken bedrag tijdens het betaalproces ongemerkt is verhoogd. Bovendien wordt er geen probleem verholpen – dat was er immers niet – maar juist gecreëerd. Er wordt een virus geïnstalleerd waarmee de oplichter toegang krijgt tot alle gegevens op de computer, zodat de bankrekening volledig kan worden leeggetrokken.

Wie met een Engelstalige helpdeskmedewerker wordt geconfronteerd, wordt geadviseerd onmiddellijk de verbinding te verbreken en een melding te doen bij www.fraudehelpdesk.nl.

 

0 reacties op Pas op voor oplichting door ‘helpdesk-medewerker’