facebook

Patiënt tevreden met second opinion van de tandarts

2 minuten
Tandarts
Het overgrote deel van de patiënten dat een second opinion krijgt bij de tandarts is daarover enthousiast.

Het overgrote deel van de patiënten dat een second opinion krijgt bij de tandarts is daarover enthousiast. Dat blijkt tot tevredenheid van de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen, uit onderzoek van de Consumentenbond. Zes consumenten met gebitsproblemen vroegen in opdracht van de bond steeds bij 4 à 5 tandartsen een second opinion en een behandelplan op schrift.

De tarieven die een tandarts voor een behandeling in rekening mag brengen worden door de overheid vastgesteld; daarin verschillen tandartsen dus niet van elkaar. Toch constateert de Consumentenbond dat de prijzen en adviezen van tandartsen uiteenlopen. Dat lijkt misschien raar maar dat is het niet, legt KNMT-voorzitter Aad van der Helm uit: ‘Mondzorg is maatwerk en er zijn vaak verschillende oplossingen voorhanden voor een tandheelkundig probleem. En daar komen kostenverschillen uit voort. De ene oplossing voor een gebitsprobleem is bijvoorbeeld duurzamer dan de andere, en de ene oplossing ziet er weer beter uit dan de andere.” Vaak geven tandartsen in hun second opinion-advies niet één maar meerdere behandelmogelijkheden aan; dit is ook wat de KNMT vindt dat tandartsen – waar mogelijk en indien van toepassing - zouden moeten doen. 

Advies van de KNMT aan patiënten
De KNMT raadt aan patiënten die vragen hebben over hun behandeling aan deze in eerste instantie neer te leggen bij de eigen tandarts, en te vragen of er ook alternatieve mogelijkheden zijn. De tandarts kan ook de kosten van de verschillende behandelingen op een rijtje zetten. Van der Helm: ‘Heb je als patiënten daarna nog vragen of twijfels, dan is een second opinion een prima mogelijkheid om meer zekerheid te krijgen - al zijn daar kosten aan verbonden.’ 

Aantal second opinions beperkt
Second opinions komen in de mondzorg niet heel veel voor: bij 4 op de 1000 behandelingen. Daarbij moet worden aangetekend dat in die 1000 behandelingen ook gewone controles meetellen. Logischerwijs komen second opinions vaker voor bij ingrijpender of duurder voorgestelde behandelingen.

Meer informatie
Patiënten kunnen voor meer informatie over second opinions terecht bij de tandarts of op de website Allesoverhetgebit.nl.

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen