facebook

Peter Rondel: "Tango, tango en nog eens tango"

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
32 elementen
32 elementen, 32 vragen. De geïnterviewde pikt er blind zeven vragen uit en beantwoordt die naar beste eer en geweten. Peter Rondel, van  (54), tandartspraktijk  P. Rondel en C. Teunissen in Beuningen, kwam tot de volgende keuzes.

18 Wat als een patiënt een noodzakelijke behandeling echt niet kan betalen?

“Ik heb een keer voor Sinterklaas gespeeld. Het was 5 december en een patiënt zei dat hij de wortelkanaalbehandeling niet kon betalen. Ik heb alleen de materiaalkosten berekend. Maar vijf jaar later lag de boel er weer uit, omdat hij bleef doorsnoepen… Ik doe het dus niet meer. De enige strikt noodzakelijke behandeling is een extractie en die kan trouwens ook nog in termijnen worden betaald. Nee, de zakelijkheid is er langzaam ingeslopen. Zolang ze hier nog met smartphones in hun hand binnenkomen…”

3 Wat is het leukste aan uw vak?

“Dat je voor iedereen een oplossing kunt bedenken en die ook daadwerkelijk kunt bieden. Voor mezelf vind ik het heerlijk de dag een eigen invulling te geven. Ik werk nu vier dagen per week, zoals ik dat wil. Sinds 2002 heb ik een eigen praktijk, daarvoor werkte ik in het Radboud waar ik voornamelijk bezig was met kindertandheelkunde. Nu ben ik met heel veel plezier een gewone huis-tuin-en-keuken-tandarts.”

15 Wat doet u het liefst na een week hard werken?

“Was dat tot een jaar of twintig geleden motorrijden, nu is dat tango, tango en nog eens tango! Het is prachtige, negentig jaar oude muziek, waarop het heerlijk dansen is. Drie jaar geleden ben ik naar Buenos Aires geweest. Wow, Argentinië; heb je de pampa’s gezien of de watervallen, vroeg iedereen. Vier weken lang ben ik de stad niet uit geweest, ik heb alleen maar gedanst.”

29 Zult u ooit een patiënt weigeren?

“In principe niet. Ook voor agressief gedrag ben ik niet bang. Dat komt vaak voort uit angst en onzekerheid. Als een patiënt een stap naar voren doet, zet ik zeker geen stap naar achteren. Kalm blijven, is het motto. Een keer heb ik wel een grote narcist geweigerd. Ik had meteen al het gevoel dat ik die man niet kon bieden wat hij van me verwachtte. En o ja, een patiënte die minimaal 150 kilo woog. Dat zou mijn stoel echt niet hebben aangekund! Ik heb haar naar een andere praktijk verwezen.”

19 Op welk gebied wilt u zich nog bijscholen?

“Ik ga me niet meer differentiëren, maar volg wel graag cursussen op het gebied van bijvoorbeeld implantologie en parodontologie. Ik kijk en luister, vind het allemaal reuze interessant. Hoewel ik die behandelingen zelf niet uitvoer, weet ik wel waar ik patiënten het beste naartoe kan sturen. En zo blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.”

31 Hoe ziet uw leven er over tien jaar uit?

“Een beetje hetzelfde als nu denk ik. Een vullinkje, een endootje, een goed passende prothese voor een ouder iemand; het gaat erom dat mensen happy in de stoel zitten en uiteindelijk profijt hebben van een goed en gezond gebit. En ik denk dat ik dat over tien jaar met evenveel plezier als vandaag en als tien jaar geleden doe.”

1 Waarom dit vak?

“Ik heb dit vak niet gekozen; het vak heeft mij gekozen! Ik wilde vroeger maar één ding: beroepsmilitair worden. Maar dat zou ‘m niet gaan worden met die bril van mij. Omdat ik echt niets anders kon verzinnen, raadde mijn vader mij aan een beroepskeuzetest te doen. En daar kwam letterlijk tandarts of fysiotherapeut uit. Bezig zijn met mijn handen, met mensen en kortetermijnacties leveren. En vooral geen baas hebben!”

Tekst: Anita Zijlstra // Beeld: Rob ter Bekke

Net als Peter Rondel ook met de billen bloot? Neem dan contact op met nt@knmt.nl

32 elementen (NT)

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen