facebook

Peter Vlot: "Ik heb 14 jaar met mijn vader samengewerkt"

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
Vlot
Hij werkte 14 jaar met zijn vader samen en leerde van hem vooral kunstgebitten maken. "Want dat krijg je niet op de opleiding." Vader was van de oude stempel: mond open, weinig uitleg, tot over een halfjaar. Zoon Peter Vlot, praktijkhouder in Hilversum, praat vier keer meer.

Altijd al tandarts willen worden?

"Pas toen ik tandheelkunde ging studeren. Mijn voorkeur ging uit naar geneeskunde, maar ik werd uitgeloot. Mijn vader, die tandarts was, stelde voor een jaar tandheelkunde te gaan doen, omdat ik daar kennis kon opdoen waar ik met geneeskunde veel aan zou hebben. Na drie maanden ACTA kon ik alsnog bij geneeskunde terecht. Ik besloot toch bij tandheelkunde te blijven. Een keus waarvan ik nooit spijt heb gekregen."

Wat is leuk?

"De combinatie van medische en handvaardige handelingen met het sociale aspect klopt bij wat ik zocht en wie ik ben. Mijn vader had een praktijk aan huis, maar ik liep er nooit binnen, het interesseerde me niet. Toen ik tandheelkunde ging studeren, ontdekte ik dat dit toch was wat ik wilde."

Wat maakt u boos?

"Ik kan me ergeren aan regels, vooral in de zorg. De meeste tandartsen zijn bijzonder gedreven. Natuurlijk zijn er rotte appels, maar dat is geen reden om iedereen bepaalde regels op te leggen."

Veel van uw vader geleerd?

"Kunstgebitten maken, dat krijg je niet in je opleiding. Mijn vader was een goede tandarts die al generaties meeging en plezier had in zijn vak. Hij was van de oude stempel: mond open, weinig uitleg, tot over een halfjaar. Ik praat vier keer meer dan hij. Uiteindelijk ging ook hij meer praten. We vulden elkaar goed aan en hebben veertien jaar samengewerkt."

Is er meer dan werk?

"Twee jaar geleden overleed mijn vader aan dementie. Het 48-jarig huwelijk van mijn ouders veranderde door zijn ziekte. Mijn vaders begeleider merkte dat mijn ouders opbloeiden als ze een moment samen hadden waarbij de ziekte niet de rest overschaduwde. Ook bij andere patiënten was dit het geval: mensen kwamen zingend terug van een uitje. Met de begeleider ben ik na mijn vaders overlijden Stichting Bert gestart, waarmee we uitjes organiseren voor dementerenden en hun partner of andere mantelzorger."

Nog een tip voor de KNMT?

"Ik vind de website rommelig. Er staat veel informatie op, maar die is slecht vindbaar. Qua beleid vind ik dat de KNMT zich soms wel wat harder mag opstellen om haar punt duidelijk te maken. Volgens mij wordt er veel gepraat met allerlei partijen, maar soms is uit het overleg stappen een duidelijker signaal."

En uw poetsgewoontes?

"Ik zweer bij Parodontax. Als je daar eenmaal aan gewend bent, vind je alle andere tandpasta’s vies. Verder raad ik mijn patiënten aan te stokeren of rageren in de auto, dat doe ik zelf ook."

Hoe ziet u de toekomst?

"Met mijn collega start ik volgend jaar een concept voor tandartsen die een eigen praktijk ambiëren zonder de bijkomende besognes. Denk aan het opstellen van protocollen, financieel management, voorraadbeheer en marketing. Wij nemen hen dat uit handen, zodat zij zich kunnen richten op de patiënt."

Tekst: Laura Jansen // Beeld: Rob ter Bekke

praktijkhouders

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen