Plannen taakherschikking uitgesteld

10 november 2016

Minister Schippers van VWS stelt haar plannen voor taakherschikking voorlopig uit. Dit heeft het ministerie de KNMT laten weten na gesprekken tussen de vereniging en VWS waarin ze haar bezwaren tegen de plannen krachtig uiteen heeft gezet. Ook heeft ze alternatieve mogelijkheden aangedragen.

Schippers kondigde eerder aan dat ze na de zomervakantie een voorstel naar de Tweede Kamer zou sturen voor het uitbreiden van de bevoegdheden van de mondhygiënist. Nu valt deze Algemene Maatregel van Bestuur niet eerder dan in het voorjaar te verwachten.

Overweldigende hoeveelheid reacties

Schippers heeft de Kamer inmiddels over het uitstel geïnformeerd. In haar toelichting geeft ze aan dat het uitstel mede te danken is aan de overweldigende hoeveelheid - merendeels kritische - reacties die ze heeft gekregen op de internetconsultatie over de wetswijziging die de uitbreiding moet regelen. In totaal zijn er meer dan 700 openbare en een onbekend aantal niet-openbare reacties binnengekomen op de voorgenomen maatregel die mondhygiënisten de bevoegdheden wil geven om zelfstandig te verdoven, röntgenfoto’s te maken en primaire gaatjes te vullen. Reacties waaraan veel tandartsen in belangrijke mate hebben bijgedragen.

KNMT staat voor regierol tandarts

De KNMT maakt zich ernstige zorgen over de voorgenomen maatregel, die de poortwachtersfunctie van de tandarts op de tocht zet. De taakherschikking zoals de minister die voor zich ziet, jaagt patiënten onnodig op kosten, terwijl ze er minder goede zorg voor terug krijgen. De beroepsvereniging is vóór een heldere taakverdeling in de mondzorg, waarbij de tandarts de regie heeft en de curatieve handelingen uitvoert.

Lees de opvatting van de KNMT over de plannen van de minister voor taakherschikking

KNMT blijft zich sterk maken voor de tandarts

De vereniging heeft zich op deze positie de afgelopen tijd stevig en publiekelijk ingezet. Onder meer door een minisymposium in Nieuwspoort, een rondetafelgesprek met politici in de Tweede Kamer en inspanningen rond de internetconsultatie. Ook heeft de KNMT gesprekken gevoerd met VWS. De komende tijd zetten we onze activiteiten vooral achter de schermen voort. En zitten we om de tafel met Kamerleden, belangenorganisaties en andere partijen.

Lees meer over: taakherschikking

0 reacties op Plannen taakherschikking uitgesteld