facebook

Praktijk in een populaire vakantiebestemming: groeten uit Albufeira

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
Nt1806 albufeira
Hoera, de zomer is in zicht! Zon, zee, strand: vakantie! Maar ook tijdens hun vakantie krijgen mensen kiespijn. Hoe gaat dat in praktijken in een populaire vakantiebestemming? Wouter Vriesman werkt onder meer in het Portugese Albufeira, waar veel jongeren vakantie vieren.

“Ik heb, met een collega, zeven jaar een praktijk in Spanje gehad, met veel Nederlandse patiënten. Ik werkte om en om een maand in Nederland en een maand in Spanje, mijn collega en ik wisselden elkaar af. Nadat ik met die praktijk was gestopt, miste ik na verloop van tijd het werken in het buitenland. Toen ik daarom zes jaar geleden een praktijk in de Algarve kon overnemen, in Albufeira, heb ik dat meteen gedaan. Die praktijk heb ik inmiddels weer verkocht aan een Portugese vriendin, die ook tandarts is, maar ik werk er nog wel als zzp’er.

Tussen de bedrijven door – ik ben mijn praktijk in Amsterdam aan het uitbreiden – vlieg ik om de zes weken ik voor een tijdje naar Portugal. Daar behandel ik vooral Nederlandse toeristen. Die vinden het vaak fijn om op vakantie door een Nederlandse tandarts te worden geholpen. Maar er komen natuurlijk ook locals binnendruppelen, ik denk omdat de insteek van Nederlandse tandartsen wat patiëntvriendelijker is. Ik spreek geen Portugees, maar mijn assistent wel en met handen en voeten kom ook ik een heel eind.

Albufeira is echt een jongerenbadplaats en omdat er bij die groep nogal eens de nodige drank aan te pas komt, gebeurt het wel eens dat er eentje in een dronken bui valt en een breuk heeft in het gebit. Het grootste verschil tussen werken in Portugal en Nederland is dat Portugezen alleen naar de tandarts gaan als ze pijn hebben en behoefte hebben aan zorg, en dan nog vaal te laat ook.

‘Ik voel me soms net een marktkoopman’

Een halfjaarlijkse controle of gebitsreiniging kennen ze niet. Mensen komen naar de praktijk van acht uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s avonds. Telefonische bereikbaarheid is in Portugal echt een must. Ook bellen mensen vaak aan: ‘Dingdong: is de tandarts er?’ Het is net een marktkraam: afwachten wie er langskomt. Ik voel me vaak ook net een marktkoopman; omdat de meeste Portugezen niet voor de tandarts verzekerd zijn, dingen ze af op de prijs van een behandeling. Als ik 40 euro reken voor een extractie, bieden ze de helft.

Soms ga ik daarmee akkoord, sommige mensen hebben niet veel te besteden. Maar het nadeel is dat zo’n verhaal snel rondgaat en een volgende patiënt het vervolgens voor nog minder wil. Ik geef vakantiegangers altijd de nota mee en, voor de eigen tandarts, een kattenbelletje met wat ik gedaan heb. Mensen kunnen bij mij gewoon cash afrekenen. Het gebeurt soms dat iemand geen geld bij zich heeft, even gaat pinnen en vervolgens niet meer terugkomt.

In Portugal hebben tandartsen een hoge status en in Albufeira ben ik dan ook een lokale held: iedereen kent me en als ik naar een restaurant ga, krijg ik het beste tafeltje aangeboden en ook nog eens korting op de rekening. Ja, dat streelt je ego wel. Echt hard werken is het niet in Portugal, eerder een beetje chillen. De afwisseling met het werken daar en in Nederland vind ik geweldig, ik krijg al snel last van het viermurensyndroom. Ik zou het iedereen aanraden. Wacht niet tot je een oude pannenkoek bent: als je wilt gaan, moet je het nu doen!”

beroepsuitoefening

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen