facebook

Praktijk in een populaire vakantiebestemming: groeten uit Texel

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
Nt1806 texel
Hoera, de zomer is in zicht! Zon, zee, strand: vakantie! Maar ook tijdens hun vakantie krijgen mensen kiespijn. Hoe gaat dat in praktijken in een populaire vakantiebestemming? Dymphne Joosten nam begin dit jaar een praktijk op Texel over.

‘De Waddeneilanden en het strand hebben me altijd getrokken. Toen ik in 1998 afstudeerde, keek ik al naar de mogelijkheden om er te gaan werken. Toch vond ik het toen nog een beetje te vroeg. Na wat omzwervingen kwam ik uit in Rotterdam, waar ik mijn man heb ontmoet, kinderen heb gekregen en een praktijk ben gestart. Maar het verlangen naar meer ruimte was groot. Iedere vakantie vroeg mijn man of ik niet in dat vakantieoord een praktijk kon starten, maar ik wilde niet weg uit Nederland.

Twee jaar geleden hadden we een paar vrije dagen en we besloten om de kinderen wat van Nederland te laten zien. Zo belanden we op Texel. Het was voorjaar en het weer was erbarmelijk. Desondanks werden mijn man en ik verliefd op het eiland met z’n mooie kleuren en licht. Toen dacht ik: hier wil ik wel werken. Er bleek alleen op dat moment geen enkele tandarts op het eiland te zijn die zijn praktijk wilde overdragen. En met zes tandartsen op een bevolking van dertienduizend was er ook geen ruimte voor een nieuwe praktijk.

Ons idee ging in de ijskast. Vorig jaar zomer werd ik gebeld door een tandarts die toen zijn praktijk wel wilde verkopen. Vanaf dat moment is het ineens heel snel gegaan. Tot december vorig jaar ben ik in Rotterdam blijven werken en sinds januari wonen we en werk ik op Texel. Het nieuws dat er een nieuwe tandarts was, ging snel rond.

Behalve de kindertandarts ben ik de enige vrouwelijke tandarts op het eiland. Ik wist niet zo goed wat ik in mijn nieuwe praktijk kon verwachten. In Rotterdam had ik mijn patiënten keurig aan het poetsen en stokeren. Ik verwachtte dat er op Texel minder goed gepoetst zou worden en meer met handtandenborstels. Dat is me heel erg meegevallen. Texelaren zijn minder gewend om uitleg te krijgen over het gebit, maar ik merk dat ze het wel fijn vinden.

Een groot verschil met Rotterdam is dat het hier rustiger is. In Rotterdam moest alles snel, op Texel is het meer ontspannen. Elke tandarts op Texel heeft elke zes weken spoeddienst. Ik zag er een beetje tegenop, omdat ik tijdens de diensten in Rotterdam van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat altijd heel druk was, zeker in het weekend. Hier is het rustiger, waardoor er meer tijd is voor de spoedbehandeling. Ik kan alleen niet even naar het strand gaan, omdat ik daar geen mobiel bereik heb. Was er vroeger op Texel een halfjaarsseizoen, nu is het nog maar twee maanden rustig.

‘Mijn Duits moet ik nog een beetje bijspijkeren’

In de zomer wordt er meer Duits gesproken dan Nederlands. Mijn Duits moet ik nog een beetje bijspijkeren, daar ben ik druk mee bezig. In het Hemelvaartsweekeinde was er al een invasie van Duitsers op het eiland en zat mijn wachtkamer er vol mee. Ze kwamen met wisselende dingen: een jongetje met een afgebroken tand, kaakontstekingen, uitgevallen vullingen… Duitsers lijken gewend te zijn naar de tandarts te gaan en direct geholpen te worden.

In het centrum waar ik met twee andere tandartsen werk, kloppen ze bij alle drie aan en gaan ze naar de eerste die hen kan helpen. Ik reserveer tijd in mijn agenda en geef aan wanneer ze kunnen komen. De kosten worden direct afgerekend en de brief met wat ik gedaan heb krijgen ze, in het Engels mee. Vorige zomer was het echt nu of nooit: als we deze kans toen niet hadden gegrepen, hadden we het waarschijnlijk nooit meer gedaan. We zijn erg blij met onze oversteek naar Texel en genieten iedere dag van het eiland en de ruimte die we nu hebben.

Het mooie weer en de lange zomeravonden zorgen voor een ad hoc vakantiegevoel. Wie overigens dezelfde droom heeft als ik: we zoeken nog een tandarts en mondhygiënist.”

beroepsuitoefening

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen