Praktijkinrichting

17 juni 2019

Een stijlicoon. Zo mag het interieur van deze spreekkamer met een gerust hart worden genoemd. In 1938 werd het door Gerrit Rietveld ontworpen voor Ger Schutte, die een tandartspraktijk had aan de Bloemendaalseweg 111 in Bloemendaal.

  De windvaan op het dak – een tandarts met patiënt – verraadt nog steeds dat hier ooit een tandartspraktijk zat.  De foto stamt uit 1940 en maakt deel uit van een serie. Fotografe: de Nederlands-Hongaarse Eva Besnyö, die als fotografe net zoveel bekendheid geniet als architect en meubelontwerper Rietveld. Het interieur dat de wereldberoemde ontwerper voor Schutte bedacht, bestond uit onder meer een boekenkast,  een bureau, een medicijnkast met matglazen deuren, lampen en stoelen. En dat alles perfect ingepast in een beperkte ruimte.

Dat Schutte bij Rietveld terecht kwam zal niet toevallig zijn: hij en zijn vrouw waren echte kunstliefhebbers. Zo vond de Bloemendaalse Kunstkring bij hen thuis onderdak. Tot diep in de nacht werd aan de Bloemendaalseweg gefilosofeerd over kunst. toneel gespeeld,  werden  gedichten en verhalen voorgedragen en muziek gemaakt. Judo was een andere liefhebberij van Schutte. Hij richtte de Haarlemse judoschool KenAmJu op en in 1950 de Nederlandse Amateur Judo Associatie.

Het Rietveldinterieur – waarvan de tekeningen zich in het Centraal Museum in Utrecht bevinden - is lang in het huis bewaard gebleven. Enige jaren geleden werd het zorgvuldig verwijderd en opgeslagen. Afgelopen maand werd het tijdens een online veiling aangeboden. Verwachte opbrengst: 25.000 - 35.000 euro. Er werd niet op geboden.

Lees meer over: praktijkpanden

0 reacties op Praktijkinrichting