facebook

Prikpunt: aantal incidenten blijft gelijk

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Syringe
Het aantal in de eerste helft van 2019 door tandartspraktijken gemelde prik-, bijt-, snij-, spat- en krabaccidenten is nagenoeg gelijk aan dat van de eerste helft van 2018; 248 om 249 afgelopen jaar. Dat meldt prikpunt, het 24/7 meldpunt voor prikaccidenten waarbij de KNMT is aangesloten.

Bij 316 meldingen, ruim 90 procent, was sprake van een prikaccident, meestal, 127 keer, aan een verdovingsnaald. In bijna 70 procent van de gevallen werd een incident binnen een uur nadat het zich had voorgedaan gemeld. Het overgrote deel van de melders, ruim 90 procent, was volledig gevaccineerd.

Hoes gaat onverwacht los

De gerapporteerde naaldongevallen hangen meestal samen met het opruimen van naalden na het recappen. De teruggeplaatste hoes blijkt soms doorboord met de naald, maar het overgrote deel van de naaldongevallen ontstaat doordat de teruggeplaatste hoes onverwacht los gaat bij het verwijderen van de naald.

Handreiking Recappen

Een verbod op recappen door personeel in loondienst staat sinds 2012 in het Arbo-besluit. De KNMT heeft afgelopen jaar de Handreiking Recappen geactualiseerd. Hierin staan informatie en praktische adviezen hoe de kans op prikaccidenten in de tandartspraktijk kan worden voorkomen. Een van die adviezen is om  procedures rondom accidentenmet het praktijkteam  te bespreken en vast te leggen. Daarvoor kan het stappenplan Prikaccidenten worden gebruikt.

Prikpunt inbegrepen in KNMT-lidmaatschap praktijkhouders

Overigens is KNMT PrikPunt sinds 1 januari 2019 via de nieuwe praktijkmodule inbegrepen in het KNMT-lidmaatschap van tandarts-praktijkhouders. Leden die KNMT PrikPunt in hun praktijk implementeren, voldoen op dit onderdeel aan de Arbeidsomstandighedenwet en zijn ervan verzekerd dat zij en hun team na een prikincident de juiste hulp krijgen.

KNMT Prikpunt web app

Na een prik-, bijt-, snij-, spat- en krabaccidenten luidt het advies om het stappenplan Prikaccidenten te volgen en direct contact op te nemen met KNMT PrikPunt. Voor uw gemak en veiligheid is er ook de KNMT-PrikPunt web app. Hiermee hebben u en uw medewerkers direct toegang tot de PrikPunt meldlijn en belangrijke informatie. 

PrikPunt is 24/7 telefonisch bereikbaar

Deskundigen van PrikPunt zijn 24/7 telefonisch bereikbaar op (088) 774 54 63 om te bepalen of er kans is op besmetting. Als er een vervolgbehandeling nodig blijkt te zijn, vergoedt de KNMT de kosten daarvan. Dit geldt voor alle medewerkers, ook zzp’ers die in de praktijk werken.

Belangrijk informatie via stickers en stappenkaart

Vragen over KNMT PrikPunt kunt u stellen via ls@knmt.nl of tel. (030) 607 63 80. Via Ledenservice kunt u kosteloos stickers en de KNMT-stappenkaart bestellen met daarop alle te volgen stappen na een prikaccident.

KNMT-PrikPunt
noodsituaties
prikaccidenten
Veilig Incident Melden (VIM)
veilig werken

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen