facebook

Principeakkoord over verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp'ers

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
1 minuut
Pijn
Werkgevers en werknemers hebben een principeakkoord bereikt over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Het gaat om een arbeidsongeschiktheidsuitkering op het niveau van het minimumloon, die ingaat na een wachttijd van maximaal twee jaar en waarvoor een lage premie geldt. 

AOV ook verplicht voor tandarts-zzp’ers

De door de UWV uit te voeren AOV voor zelfstandigen wordt verplicht voor alle zelfstandigen met winst uit onderneming, directeur-eigenaren van BV’s zonder personeel en meewerkende echtgenoten. En daarmee dus ook voor tandartsen en tandarts-specialisten zonder zelfstandige praktijk, of met een eigen praktijk wanneer sprake is van een eenmanszaak of maatschap.

Vrijstelling van de verplichting waarschijnlijk mogelijk

Zelfstandigen die al een AOV hebben die gelijkwaardig is aan of beter is dan de verplichte verzekering kunnen een vrijstelling krijgen. Omdat de meeste tandartsen en tandarts-specialisten een beroeps-AOV hebben die ruim beter is dan de nieuwe, verplichte AOV, zullen zij die vrijstelling kunnen krijgen en niet hoeven overstappen op de verplichte verzekering.

Invoering verplichte AOV niet vóór 2024

Het gaat nu om een akkoord op hoofdlijnen. Dat akkoord moet door de sociale partners eerst aan hun achterban worden voorgelegd. Pas daarna kan het wetgevingsproces in gang worden gezet. Invoering van de verplichte AOV is niet te verwachten vóór 2024.

Vragen?

Stel ze aan de AOV-verzekeraar of aan de KNMT-ledenservice: LS@knmt.nl

arbeidsongeschiktheid
arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
loopbaan

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen