facebook

Raha Farhanghi: ‘Meer aandacht voor duurzaamheid binnen de tandheelkunde’

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Coverinterview
Het valt orthodontist Raha Farhanghi op dat de aandacht voor duurzaamheid binnen de tandheelkunde maar moeizaam op gang komt. Daar mag wat haar betreft best verandering in komen.

Altijd al orthodontist willen worden?

“Vanaf het moment dat ik zelf een beugel kreeg. Het werk van mijn eigen orthodontist leek me het allerleukste dat er was. Allebei mijn ouders hebben een achtergrond in de biologie, dat heeft me ook geïnspireerd om iets in de gezondheidszorg te gaan doen.”

Wat is leuk aan uw vak?

 “Ik werk sinds een maand of vier in orthodontiepraktijken in Hoofddorp en Hoorn. Ik vind het fijn mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij door mensen te helpen en mezelf te blijven ontwikkelen. Leren en kennis delen vind ik het allerleukste dat er is. Dat gebeurt ook on the job, ik denk dat je van elke behandeling en patiënt iets kunt leren. Daarnaast spreekt het werken met jonge patiënten me aan, net als werken in teamverband. Dat doe je als orthodontist denk ik meer dan als tandarts. Ik prijs me erg gelukkig met mijn vak als orthodontist.”

En minder leuk?

“De realisatie hoeveel er verbruikt ‘Boos maak ik me bijna nooit’ wordt. Het valt me op dat andere branches steeds meer ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Dat komt in de tandheelkunde maar moeizaam op gang. De digitalisering reduceert het verbruik maar er worden nog veel wegwerpmaterialen gebruikt en water voor de sterilisatie. Daar word ik me wel bewuster van nu ik aan het werk ben.”

Wat maakt u boos in de praktijk?

“Boos maak ik me bijna nooit, maar ik kan wel teleurgesteld raken als ik een patiënt zie met tekenen van verwaarlozing. Dan probeer ik een oplossing te zoeken waar zowel de patiënt als de ouders mee geholpen zijn. Ik houd altijd in gedachten dat er veel verschillende gezinssituaties zijn.”

Is er meer dan werk?

“Ik houd van m’n werk, maar ook van reizen. Ik doe graag nieuwe ervaringen op. Binnenkort ga ik een maand naar Indonesië. Het reizen combineer ik dit keer met een bezoek aan de universiteit van Bandung op Java, daar hoop ik mee te mogen lopen bij de schisisafdeling. Daar zijn ook onbehandelde volwassenen met schisis, iets wat we ons hier niet kunnen voorstellen.”

Heeft u een tip voor de knmt?

“De KNMT zou meer aandacht kunnen besteden aan bewustwording van sustainability. Dat kan bijvoorbeeld door een commissie in het leven te roepen die zich bezig houdt met het stimuleren van duurzamere tandheelkunde in Nederland. Dat is breder dan alleen omgaan met amalgaam, radioactieve straling en chemicaliën. Kleine acties kunnen al een verschil maken. Daar zou ik me persoonlijk voor willen inzetten en ik hoop meer collega’s met mij.”

Volg het avontuur van Raha Farhanghi in Bandung: www.instagram.com/knmttandartsen

Coverinterview (NT)
tandartsspecialisten

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen