Regeling tolkentelefoon haalt het niet

08 december 2016
Telefoon

In de Tweede Kamer is vandaag tegen de herinvoering van de tolkentelefoon in de zorg voor vluchtelingen gestemd. Een voorstel van GroenLinks en D66 hiertoe werd verworpen. Dat betekent dat zorgverleners niet de goede zorg kunnen bieden waar patiënten  wettelijk recht op hebben, omdat in veel gevallen communicatie niet mogelijk is.

(Huis)artsen, apothekers, fysiotherapeuten, psychologen, tandartsen, verloskundigen, GGZ-organisaties en de GGD, maken zich al lange tijd hard voor de (her)invoering van de tolkentelefoon. Regeringspartijen VVD en PvdA en de PVV, het CDA en de SGP stemden echter tegen het voorstel om dat mogelijk te maken.

Minister Schippers (VWS) stelt nu een regeling voor waarbij vluchtelingen alleen in de eerste zes maanden na aankomst in een gemeente van een tolk gebruik kunnen maken. Dit geldt bovendien alleen bij de huisarts én de regeling komt over twee jaar weer te vervallen. Een veel te karige regeling naar het oordeel van de coalitie van zorgverleners waarvan ook de KNMT deel uitmaakt. De coalitie zet  zijn strijd voor de invoering van de tolkentelefoon de komende tijd dan ook onverminderd voort.

Tegelijkertijd verzamelen de betrokken organisaties zoveel mogelijk voorbeelden van situaties waarin het mis of bijna mis gaat. Dat lijkt de enige manier om een deel van de politiek te doordringen van het belang van goede communicatie tussen vluchteling en zorgverlener.

Lees meer over: tolkenvergoeding

0 reacties op Regeling tolkentelefoon haalt het niet